Са представљања пројекта / - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде
08/11/2021 u 10:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство пољопривреде представило софтвер за праћење ФАДН процеса

Оваj систем омогућава праћење пословних промjена на пољопривредним газдинствима током године, што пољопривредним произвођачима омогућава да успjешниjе руководе своjим пословањем, а креаторима пољопривредне политике пружа могућност да оциjене ефекте спроведених мjера

У склопу представљања новог софтвера за прикупљање ФАДН података, данас jе у Подгорици почела дводневна обука за коришћење новог софтвера за прикупљање података и обука за ФАДН процес прикупљања података.

Захваљуjући отвореном партнерству Уjедињених нациjа, ФАО као њеноj организациjи коjа води бригу о пољопривреди, данас смо у прилици да започнемо коришћење новог софтвера за прикупљање података у оквиру ФАДН система.

ФАДН систем у Европскоj униjи заснива се на концепту установљеном jош 1965. године и представља главни инструмент за евалуациjу ефеката Заjедничке пољопривредне политике Европске униjе. Тренутно се у систему ЕУ налази око 80.000 пољопривредних газдинстава, коjа представљаjу популациjу од око 5.000.000 газдинстава.

Оваj систем омогућава праћење пословних промjена на пољопривредним газдинствима током године, што пољопривредним произвођачима омогућава да успjешниjе руководе своjим пословањем, а креаторима пољопривредне политике пружа могућност да оциjене ефекте спроведених мjера. 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стиjовић jе током обраћања истакао значаj ФАДН система, коjи како jе указао, за Црну Гору не представља само сакупљање података из области пољопривреде, нити само jедан од захтjева Европске униjе, већ основу за доношење националних пољопривредних политика на онсову тих података, што до сада ниjе била пракса.

– Потребни су нам документи коjи даjу преглед стања пољопривредног сектора, укључуjући улогу пољопривреде у домаћоj привреди, као и преглед стања са наjважниjим економским показатељима, структурне и производне карактеристике сектора, кретање циjена пољопривредних производа и индикатори спољне трговине. Ови подаци промовишу транспарентност у пољопривреди и поjачаваjу међународну преговарачку позициjу Црне Горе – казао jе Стиjовић, истакавши да се њиме такође прикупљаjу подаци о активностима газдинства коjе ниjесу везане за пољопривредну производњу као што су туризам, шумарство, пружање услуга механизациjом, а за те активности држава има посебну бригу. Министар Стиjовић jе исказао захвалност програму УН ФАО на континуираноj подршци и доприносу развоjу пољопривредног сектора у Црноj Гори.

Захваљуjући оваквом систему за праћење одређених економских показатеља, подаци коjи ће се пратити на пољопривредним газдинствима биће jеднако упоредиви са пољопривредним газдинствима како у региону, тако и у Европи. Методологиjа коjа се примjењуjе у ФАДН систему тежи да обезбиjеди репрезентативне податке на основу три димензиjе: географског положаjа, економске величине и типа пољопривредне производње. Подаци коjи се прикупљаjу обухватаjу: физичке и структурне податке локациjа, површине под поjединим културама, броj грла стоке, радна снага, као и економске и финансиjске податке, вриjедност производње, продаjа, куповина, имовина, трошкови, приходи, субвенциjе и слично.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:48