Ministar Marko Kovač / Foto: Rade Koprivica
01/10/2023 u 16:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo povodom navoda o Kovaču: Prije postavljanja zahtjeva potrebno znati propise

Ministarstvo pravde uvijek praktikuje transparentnost u radu, a na podnosiocima zahtjeva je odgovornost da prethodno prouče zakon na koji se pozivaju, navode oni

Iz Ministarstva pravde reagovali su  povodom saopštenja ASP-a u kojem se navodi da je  “od ministra Marka Kovača transparentniji čak i Zoran Pažin”.

ASP: Od Kovača transparentniji čak i Pažin

Reagovanje Ministarstva pravde: 

"Radi istinitog izvještavanja javnosti, a povodom teksta i primjedbi NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP), osjećamo dužnost da ukažemo da neozbiljnost datog saopštenja proizilazi iz prve dvije rečenice, gdje se navodi da je odbijen zahtjev te NVO, te da je odbijen pod ‘izgovorom‘. Bilo bi odgovorno da se tražilac slobodnog pristupa informacija, ako već ispostavlja takav zahtjev, prvo upozna sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Odbijeni zahtjev svakoj stranci daje pravo na pravni lijek, pa je vrlo neodgovorno, umjesto korišćenja tog zakonskog prava, žaliti se preko medija i targetirati osobu ili organ koji je odlučio o zahtjevu.

Razmatrajući predmetni zahtjev, izvršen je uvid u informacioni sistem LURIS, nakon čega je utvrđeno da informacija u obliku traženog dokumenta ne postoji, što ne znači da takve informacije Ministarstvo pravde ne posjeduje ili da ih ne zeli pružiti javnosti.

Drugim riječima, postavljeni zahtjev zbog načina na koji je ispostavljen nije mogao biti usvojen shodno odredbama važećeg zakona, ali je Ministarstvo pravde do sada zainteresovanim subjektima dostavljalo slične podatke kroz zahtjeve koji nijesu ispostavljani po zakonu o SPI.

Medjutim, cijeneći reagovanje navedene NVO,  logično je zaključiti da namjera nije bila obavještavanje javnosti ili druga aktivnost naučne prirode, već ispostavljanje zahtjeva koji kao takav ne može biti usvojen, već traženje povoda za nedobronamjerno pisanje ovakvih tekstova.

Ministarstvo pravde uvijek praktikuje transparentnost u radu, a na podnosiocima zahtjeva je odgovornost da prethodno prouče zakon na koji se pozivaju, i da u takvim postupcima koriste zakonom dozvoljena sredstva".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. decembar 2023 23:35