/ foto: MINISTARSTVO PRAVDE
28/11/2022 u 14:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uvesti dodatni modalitet utvrđivanja odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija

Dosadašnji sistem provjera očigledno nije ispunio željena očekivanja, navodi se u saopštenju

Ministarstvo pravde je, pažljivo sagledavajući višegodišnje stanje u crnogorskom pravosuđu koje je rezultiralo, između ostalog, i pokretanjem krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca pravosudnih funkcija, negativnim izvještajima evropskih partnera  na njihov rad, ali i ogromnim nepovjerenjem građana u pravosudne organe, došlo do zaključka da je potrebno uvesti dodatni  modalitet utvrđivanja njihove odgovornosti.

- Jer dosadašnji sistem provjera očigledno nije ispunio željena očekivanja i pokazao je nesporne limite po ovom pitanju. S tim u vezi, ukazala se potreba za razmatranjem mogućnosti uvođenja procesa vetinga, kroz koji bi se utvrdila odgovornost svih onih sudija i državnih tužilaca koji su u prethodnom periodu nestručno i nesavjesno obavljali funkciju. U tom cilju, ministar pravde Marko Kovač će započeti proceduru formiranja radnog tima (koji će pored predstavnika Ministarstva pravde činiti i predstavnici sudstva, državnog tužilaštva, civilnog sektora i međunarodni eksperti) sa zadatkom da razmotri mogućnost uvođenja veting sistema u Crnoj Gori, u skladu sa međunarodnim standardima i uz puno poštovanje ustavnih principa nezavisnosti pravosuđa- navodi se u saopštenju.

Zadatak radnog tima biće da na sistemski i sveobuhvatan način izradi analizu mogućnosti uvođenja procesa vetinga, uz sagledavanje iskustava država u kojima je ovaj proces već primijenjen, te uspostavljanja vladavine prava u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:24