новац, илустрација / -НВО Еуромост
29/04/2022 u 06:48 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство правде у претходној години НВО додијело 1,4 милиона, вјерским заједницама 194.000 еура

Највише новца је опредијељено Митрополиjи црногорско-приморској и Епархиjи будимљанско-никшићкој и то 83.769,77 еура, а након њих слиједи Исламска заjедница у Црноj Гори којој је припало 40.084,81 еура

Министарство правде, људских и мањинских права, односно Директорат за сарадњу са вjерским заjедницама, током прошле године jе у циљу пружања финансиjске подршке и намjенске расподjеле материjалне помоћи вjерским заjедницама у Црноj Гори, а на основу Закона о слободи вjероисповиjести или увjерења и правном положаjу вjерских додиjелио укупно 194.000 еура вjерским заjедницама. На другој страни, програми и пројекти невладиних организација подржани су са 1,4 милиона еура.

Према подацима тог ресора, највише новца је опредијељено за Српску православну цркву, односно Митрополиjу црногорско-приморску и Епархиjи будимљанско-никшићкој и то 83.769,77 еура, а након њих слиједи Исламска заjедница у Црноj Гори којој је припало 40.084,81 еура.

Организација ЦПЦ од државе је добила 28.045,42еура, Римокатоличка црква (Которска бискупиjа и Барска надбискупиjа) 20.000, Jевреjска заjедница Црне Горе 18.000, а Епархиjа Подгоричко-дукљанска Православне цркве Црне Горе 4.100 еура. Из овога произилази да је држава лани помогла шест од 21 вјерске организације колико их је уписано у регистар при министарству.

Фали кадра

Министарство је у извјештају навело да им недостаје кадра.

– Може се констатовати да jе у извjештаjном периоду у министарству запажен проблем недовољног броjа извршилаца у свим организационим jединицама. Иако су постигнути запажени резултати, они су резултат чињенице да постоjећи извршиоци у континуитету обављаjу повећани обим посла, имаjући у виду чињеницу да jе значаjан броj систематизованих радних мjеста (посебно у Дирекциjи за надзор) био непопуњен. Поред недовољног броjа извршилаца, на остваривање значаjниjих резултата утицала су и кадровске промjене коjе су се дешавале током 2021. године, као и пандемиjа ковид-19 – пише у извјештају.

У извјештају се истиче, да је министарство, односно надлежни директорат, реализовао активности и обавезе које произилазе из потписаних темељних уговора, документа који држава Црна Гора није потписала још са Српском православном црквом.

– Директорат jе у прошлој години наставио активности на спровођењу потписаног Темељног уговора између Црне Горе и Свете Столице, уговора о уређењу односа од заjедничког интереса између Владе Црне Горе и Исламске заjеднице у Црноj Гори и Уговора о уређењу односа од заjедничког интереса између Владе и Jевреjске заjеднице у Црноj Гори. Усваjањем Закона о слободи вjероисповиjести или увjерења и правном положаjу вjерских заjедница у Скупштини Црне Горе, Министарство се обавезало да врши надзор над примjеном овог закона. Министарство правде, људских и мањинских права, сходно Закону о слободи вjероисповиjести или увjерења и правном положаjу вjерских заjедница, у јединствену евиденциjу вjерских заjедница уписана jе 21 вjерска заjедница – наводи се у извјештају.

У извјештају министарства констатују да је лани за пројекте невладиних организација исплаћено 1.430.634,54 еура. Како се прецизира за програм заштита и промовисање људских и мањинских права и владавина права подржано је шест пројеката са 47.795,50 еура. У области заштита и промовисање људских и мањинских права – ЛГБТИ особа подржано је девет пројеката са 174.897,05 еура. Заштита и промовисање људских и мањинских права мањина подржана је кроз 19 пројеката са 249.790,64 еура. У дијелу који се односи на родну равноправност подржан је 21 пројекат са тачно 250.000 еура. Највише новца је опредијељено за заштиту лица са инвалидитетом и то кроз 19 пројеката са финансијском подршком од 388.301,35 еура, док је програм заштита и промовисање људских и мањинских права Рома и Египћана подржана са 319.850 еура кроз 21 пројекат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:23