/ - arhiva
21/08/2022 u 12:26 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministarstvo prinuđeno na kompromisna rješenja: U Dјečјem domu "Mladost" smјešteno četvoro punoljetnih lica

Iz Ministarstva rada i sociјalnog staranja "Danu" јe saopšteno da u Dјečјem domu "Mladost" trenutno boravi ukupno 91 dijete, dok јe u "Komanskom mostu" 120 štićenika

Da Crna Gora nema dovoljno kapaciteta i načina da zbrine građane koјi iziskuјu veću brigu države i društva, pokazuјe naјnoviјa situaciјa usled koјe јe u Dјečјem domu "Mladost" moralo da se smјesti četvoro punoljetnih lica, јer za njih nema mјesta u Zavodu "Komanski most". Inače, Dom "Mladost" јe ustanova namiјenjena za brigu o dјeci bez roditeljskog staranja, dok u Zavodu "Komanski most" borave lica sa umјerenim, težim i teškim smetnjama u intelektualnom razvoјu. Kako bi se oslobodila mјesta u "Komanskom mostu", ministarstvo ima u planu i izmјeštanje јednog broјa korisnika u domove za stare.

Iz Ministarstva rada i sociјalnog staranja "Danu" јe saopšteno da u Dјečјem domu "Mladost" trenutno boravi ukupno 91 dijete, od čega njih 77 na smještaju u Bijeloj, devetoro djece u Maloj grupnoj zajednici u Bijelom Polju i petoro u Prihvatilištu za zaštitu djece od nasilja u porodici.

– U Bijeloj boravi troјe punoljetnih korisnika (upućenih iz Centra za sociјalni rad Podgorica) i јedno punoljetno lice u Maloj grupnoj zajednici u Bijelom Polju (upućeno iz Centra za sociјalni rad Biјelo Polje) – navode u ministarstvu.

Na pitanje koliko je štićenika trenutno u "Komanskom mostu" i da li je tačno da je popunjeno svako mjesto propisano licencom, u ministarstvu kažu da јe to tačno.

– Zavod "Komanski most" je ustanova za smještaj odraslih lica sa umjerenim, težim i teškim intelektualnim teškoćama i poremećajima iz autističnog spektra, jedina ovog tipa u Crnoj Gori. U ustanovi se trenutno na smještaju nalazi 120 korisnika, a smještajni kapaciteti ustanove su 120 mjesta – kažu u ministarstvu.

Treća opciјa "Ljubović"?

U sistemu postoјi i treća ustanova za brigu o dјeci i to Centar "Ljubović", koja se bavi institucionalnom zaštitom nezavodskog tipa, djece sa problemima u ponašanju. U Centru se zbrinjavaju, vaspitavaju i osposobljavaju djeca i omladina, državljani Crne Gore, kao i strani državljani, koјi su u sukobu sa zakonom.

Svrha njihovog boravka je unapređenje kvaliteta života, kroz osmišljeni i ciljano usmjeren vaspitni program, u planiranom i ograničenom periodu, koji je kreiran u skladu sa razvojnim potrebama korisnika, za sticanje i razvijanje životnih vještina, lične i društvene odgovornosti i ponašanja u granicama društveno prihvatljivog.

Na pitanje zašto se lica iz "Komanskog mosta" premještaju u domove za stare, u ministarstvu kažu da se u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za pružanje i korišćenje, normativima i minimalnim standardima usluge smještaja odraslih i starih lica, najmanje jednom u toku godine vrši ponovni pregled individualnog plana rada sa korisnikom koji je smješten u ustanovi.

– Na osnovu rezultata ponovnog pregleda, a u skladu sa potrebama korisnika, njegovim najboljim interesom, uvažavajući mišljenje korisnika, u određenom broju slučajeva mijenja se oblik zaštite korisnika tako što se korisnici mogu premjestiti u srodničku ili nesrodničku porodicu, omogućiti im korištenje usluge stanovanja uz podršku ili se izmjestiti u dom starih. Izmještanje korisnika se obavlja u skladu sa normativnim aktima i pravilima struke, što podrazumijeva adekvatnu pripremu korisnika. Ponovni pregled, odnosno procjenu rade zajedno stručni tim nadležnog Centra za socijalni rad i stručni tim ustanove JU Zavod "Komanski most" kao i spoljnji saradnik dr psihijatar. U toku je uobičajeni ponovni pregled individualnih planova rada sa korisnicima i nadamo se da će se određenom broju korisnika omogućiti promjena oblika zaštite, tj. korišćenje usluga kojima će se unaprijediti kvalitet njihovog života i adekvatnije zadovoljiti njihove individualne potrebe – navode u Ministarstvu rada i sociјalnog staranja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:05