Министарство просвјете / - Министарство просвјете
03/06/2022 u 11:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У црногорским вртићима и школама више од 250 малишана из Украјине

Министарство је изразило задовољство степеном социјализације и интеграције младих Украјинаца у наш школски систем и друштво у цјелини

Министарство просвјете је посвећено стварању услова за образовање и равноправан третман свих ученика и студената, без обзира на земљу поријекла, па тако и малишана и студената из Украјине, саопштили су из овог ресора.

 На позив европских и свјетских организација које имају своје канцеларије у нашој држави, јуче је у Министарству просвјете одржан састанак којем су присуствовали Милица Радоњић из УНХЦР-а, Вања Ивошевић, из Сектора подршке трећим земљама - ЕАСО, Јерца Флавиа, ЕУАА и Дијана Остојић, ЕУАСО.

У име Министарства са гостима су разговарали директори директората за предшколско и основно, средње, високо и образовање мањина Славица Илинчић, Марија Лалатовић, Неда Ојданић и Сафет Калач. 

Како наводе из Министарстца, главна тема састанка су била дјеца из Украјине која су укључена у наше јавно образовање, почев од предшколског, па до високог образовања.

 - Представнике страних организација је интересовало  колико такве дјеце има данас у Црној Гори и на који начин се врши њихов упис у наше образовно-васпитне установе. Електронска база података коју води Министарство просвјете показује да је предшколским образовањем обухваћено 43, основним 190 а основним музичким 26 ученика из Украјине. Украјинска дјеца похађају наше вртиће бесплатно, а омогућен им је и неометан упис у основне школе - додају они.

Такође, како истичу, обезбијеђено им је учење службеног језика кроз допунску наставу, што је регулисано законом, као и бесплатни уџбеници за основце.

 - Уз то, постоји могућност стипендирања студената, бесплатни уџбеници за основце, могућност организовања превоза дјеце до школе, пружање сваке врсте педагошке и психолошке подршке и помоћи дјеци која су морала напустити своје домове. Оцјењивање ученика обавиће се уз поштовање свих њихових права гарантованих законима и конвенцијама - наводе из ресора.

Министарство просвјете је изразило задовољство степеном социјализације и интеграције младих Украјинаца у наш школски систем и друштво у цјелини.

 - Истакнута је сарадња Министарства просвјете са осталим министарствима која се баве овом проблематиком, али и са бројним европским и свјетским организацијама које имају своје канцеларије у нашој земљи - закључују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:41