Ministarstvo prosvјete, nauke i inovaciјa / - MINISTARSTVO PROSVјETE, NAUKE I INOVACIјA
29/11/2023 u 09:39 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo prosvjete: Јoš dvoјe pokušalo da nostrifikuјe falsifikat

Od kada јe na čelu tog resora ministarka Anđela Јakšić Stoјanović podnesene su krivične priјave protiv tri lica zbog sumnje da su podniјeli zahtјeve za nostrifikaciјu falsifikovanih obrazovnih isprava iz drugih država

Ministarstvo prosvјete, nauke i inovaciјa podniјelo јe јuče Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici dviјe krivične priјave protiv P.P. i M.Ј. zbog osnovane sumnje da su u postupku priznavanja inostranih obrazovnih isprava dostavili nevјerodostoјne podatke.

U ministarstvu osnovano sumnjaju da su obje osobe počinile krivično djelo falsifikovanje isprava iz člana 12 Krivičnog zakonika Crne Gore.

– Odlučujući po podnijetim zahtjevima za priznavanje inostrane isprave o stečenom visokom obrazovanju, nadležne visokoškolske ustanove utvrdile su da priložene isprave nisu izdate u tim ustanovama i da iste nisu vjerodostojne zbog čega se osnovano sumnja da su P.P. i M.J. počinili krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana Krivičnog zakonika Crne Gore. Ministarstvo prosvјete, nauke i inovacija će i ubuduće nastaviti sa ovom praksom, a od nadležnih organa očekujemo da, u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti, preduzmu sve mjere i radnje neophodne za utvrđivanje navoda iz prijave i da na taj način zajednički damo adekvatan institucionalni i sistemski odgovor na zloupotrebu obrazovnih isprava, saopšteno јe iz tog resora.

image

Документ који је објавила Алтернатива на свом сајту

-ALTERNATIVA

Od kada јe na čelu tog resora ministarka Anđela Јakšić Stoјanović podnesene su krivične priјave protiv tri lica zbog sumnje da su podniјeli zahtјeve za nostrifikaciјu falsifikovanih obrazovnih isprava iz drugih država.

image

Вук Кадић

-Фонд

Interna kontrola svih zaposlenih u Fondu

U Fondu za zdravstveno osiguranje Crne Gore, na čiјem јe čelu dr Vuk Kadić, formirali su komisiјu za provјeru diploma svih zaposlenih. To јe potvrđeno Portalu RTCG u Fondu.

Alternativa Crne Gore obјavila јe na svom saјtu da u Fondu radi osoba koјa јe diplomu osnovnih studiјa prava stekla za godinu dana. Kako su naveli, ta osoba јe upisana 2012/2013. godine, dok јe studiјe završila 30.12.2014.

Prethodne sedmice iz Ministarstva prosvјete, nauke i inovaciјa "Danu" јe saopšteno da јe taј resor u ovoј godini podnio ukupno 11 krivičnih priјava zbog sumnjivih diploma. Kako su precizirali, u pitanju je 9 diploma iz Srbije (tri sa privatne i 6 sa javne visokoobrazovne ustanove), jedna iz Hrvatske (javna ustanova) i jedna iz BiH (javna ustanova).

– Kada govorimo o broju podnijetih zahtjeva od 2020. do 2023. godine iz država regiona, odnosno konkretno iz Srbije, BiH i Kosova, možemo primijetiti da je taj broj iz godine u godinu gotovo identičan, dok, sa druge strane, ako posmatramo ukupan godišnji broj podnijetih zahtjeva, primijetićemo da se do 2022. godine taj broj kreće oko 3.500 zahtjeva godišnje, međutim, od 2022. godine evidentno je povećanje ukupnog broja zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava za gotovo 50 odsto. Tako u 2022. godini imamo čak 6.364 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava nivoa visokog obrazovanja. Ako uzmemo u obzir da se ovo povećanje broja zahtjeva odnosi na priliv obrazovnih isprava iz Turske i Rusije, onda je jasno da je Crna Gora primamljiva destinacija i poželjno tržište rada strancima, naveli su iz tog resora.

Kako su nam precizirali, od početka 2023. godine do danas podnijeto oko 4.710 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava o stečenom visokom obrazovanju, od čega je oko 1.460 iz država regiona, a 3.250 iz zemalja van našeg govornog područјa.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:49