Сања Дамјановић / -SASAMATIC
21/12/2021 u 08:40 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство просвјете поднијело пријаву против Сање Дамјановић

Бивша министарка науке Сања Дамjановић потврдила је за "Дан" да је дала изјаву у тужилаштву и да одбацује оптужбе које су резултат личне фрустрације и реваншизма према њој

Министарство просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС) поднијело је кривичну пријаву против бивше министарке науке Сање Дамјановић и сарадника, због сумњи да су оштетили државни буџет током организације дводнeвног скупа Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ). Из Министарства просвјете је "Дану" саопштено да је Основно државно тужилаштво формирало предмет против одговорних у бившем ресору науке на чијем је челу била Сања Дамјановић. Дамјановић је за "Дан" казала да је дала изјаву у тужилаштву и очекује да се одбаци пријава јер је на пројекту радила без било каквог интереса и за добро државе Црне Горе.

У кривичноj приjави Министарства просвjете, науке, културе и спорта коjу jе државна секретарка Милица Кадовић поднијела против бивше министарке науке Сање Дамjановић, некадашње секретарке Смиљане Прелевић и Н.Н. особе запослене у том ресору, истиче се да су оне наводно оштетиле државни буџет за више хиљада еура током организациjе дводневног скупа СЕЕИИСТ. У пријави се наводи да је таj догађаj у Будви организован од 17. до 19. септембра 2019. године, а да jе предвиђао конференциjу представника више земаља учесника у проjекту: "Али са агендом коjа jе предвиђала активност учесника само дана 19.9. 2019. године".

– Друга два дана била су предвиђена за долазак, односно одлазак учесника. Укупан броj присутних лица на скупу jе био 145, од чега учесника 140, док jе 5 присутних било у склопу пратње, без посебног учешћа и значаjа за сами ток догађаjа. Иако jе Министарство науке организовало догађаj, нико од учесника ниjе имао обавезу да уплаћуjе котизациjу, коjа jе иначе обавезна за све домаће и међународне конференциjе и сличне скупове, чиме су наниjеле велику штету буџету, посебно када су у питању броj учесника и просjечна циjена котизациjе – наводи се у приjави.

Додаjе се да изостанак плаћања котизациjе ниjе базиран на било каквоj одлуци Министарства науке нити Владе Црне Горе већ искључиво на самовољи приjављених – да трошак у буџету опредиjеле, ненамjенски, на долазак 145 људи у хотел Сплендид.

Из министарства наводе за "Дан" да је такав рад бившег ресора резултирао кривичном пријавом против одговорних.

– Предмет је формиран у Основном државном тужилаштву у Подгорици, ми нијесмо имали правни оквир Међународног института за одрживе технологије, на који начин да буде основан. Почетком септембра добили смо план локације и са Словенијом треба да информишемо остале државе по којем моделу ће функционисати будући Институт. Предложили смо да локација буде у Подгорици и у оснивању СЕЕИИСТ-а ће да учествују три државе, од којих ће једна да буде чланица Европске уније а двије земље кандидати за улазак – истичу из МПНКС.

Платили излет којег није било

У приjави пише да су приjављене, у име и за рачун Министарства науке, уплатиле и 5.945 еура на име team buildinga и организациjе излета којег није било.

– Предњу чињеницу ће потврдити учесници овог скупа, коjи ће бити предложени да се саслушаjу у своjству свjедока. Међутим, оно што jе спорно у конкретном случаjу jе то што jе смjештаj плаћен за свега 40 учесника и то за по 20 учесника у хотелу Сплендид... и хотелу Хармониjа. Поставља се питање – шта се десило са додатних 105 учесника и њиховим смjештаjем – наводи се у списима предатим Основном државном тужилаштву у Подгорици.

Бивша министарка науке Сања Дамjановић казала је за "Дан" да је чиста и да су све урадили да СЕЕИИСТ пројекат припадне Црној Гори, али је то нова влада унизила.

– Са индигациjом одбацуjем оптужбе коjе су резултат искључиво личне фрустрациjе и реваншизма према мени након мог кандидовања за носиоца листе у Никшићу и избора за потпредсjедницу ДПС-а. Та приjава неће наниjети штету мени jер иза ње не стоjи било какав основ, али наноси велику и додатну штету СЕЕИИСТ проjекту jер се управо односи на сjаjан kick-off догађаj у Будви коjи jе окупио свjетску политичку и научну елиту. Нажалост, умjесто да смо заjедно радили у интересу државе и гурали проjекат коjи jе изнад дневне политике и коjи ће надживjети неколико влада, актуелна влада се опредиjелила за примитивни реваншизам према мени и приземно политикантство. Као савjесан грађанин сам се одазвала и дала исказу у тужилаштву. Изманипулисани су од три странца како би уклонили креатора пројекта. Тиме ће бити све даље од могућности да учествују у пројекту вриједном 250.000.000 еура за Црну Гору. Жао ми је јер сам се вратила у Црну Гору због наших младих образовних људи и како би се они вратили у нашу државу. Апсурдно је све што је наведено у пријави посебно за организацију скупа на којем су присуствовале међународне институције и организацију излета који је организован за један број чланова представника међународних институција. Понудила сам и новој влади да наставим да водим овај пројекат, али нијесу имали слуха – каже Дамјановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 22:49