Izvor: Shutterstock / -IZVOR: SHUTTERSTOCK
11/10/2022 u 06:40 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo prosvjete: Tenderi za grijanje raspisani po hitnom postupku

Grejna sezona trebalo je da počne za pet dana, a iz ministarstva kažu da će obezbijediti sredstva za pojedinačne nabavke energenata, ukoliko se ukaže potreba prije realizacije tendera

Iz Ministarstva prosvjete "Danu" su juče saopštili da su stvoreni uslovi da taj resor i Uprava za katastar i državnu imovinu raspišu tendere za nabavku peleta i lož ulja za potrebe tog resora i škola, koji će biti sprovedeni po skraćenom postupku.

Grejna sezona u školama je godinama počinjala 16. oktobra, zbog čega su u mnogim školama u sjevernoj regiji u prethodnom periodu izražavali zabrinutost zbog kašnjenja isporuke lož ulja.

Кako su nam kazali, dio ustanova ima rezerve lož ulja za period od mjesec dana, dok su neki, kao što je to slučaj u Кolašinu, ostali bez zaliha.

Iz Ministarstva prosvjete, na čijem je čelu ministar Miomir Vojinović, juče su obećali da će obezbijediti sredstva za pojedinačne nabavke energenata školama u kojima bi se eventualno pojavila potreba, do okončanja tenderskih procedura.

– Stupanjem na snagu Izmjena i dopuna Zakona o budžetu za 2022. godinu stvorene su pretpostavke za rješavanje problema snabdijevanja škola energentima, koji je nastao uvećanjem cijena energenata u toku budžetske godine. Ministarstvo prosvjete i Uprava za katastar i državnu imovinu su pripremili izmjene i dopune plana javnih nabavki, koje su usklađene sa predmetnom izmjenom i dopunom Zakona o budžetu, čime su stvorene pretpostavke da u narednim danima budu raspisani tenderi Ministarstva prosvjete za nabavku peleta i Uprave za nabavku lož ulja. Predmetni tenderi će biti raspisani na skraćeni period od 15 dana – tvrde iz ministarstva prosvjete.

Nije saopšteno koliko će koštati nabavka energenata za škole. Ranije je navedeno da dio škola ima potrebu i za nabavkom drva za ogrev, što je, prema tadašnjim procjenama, trebalo da košta 270.000 eura.

– Finansijska sredstva se uplaćuju na račun ustanove koja obavlja nabavku ogrevnog drveta, koje dalje dogovaraju isporuku sa lokalnim dobavljačima – navedeno je ranije iz ministarstva. Škole su tokom ljeta dostavljale procijenjene potrebe za nabavku ogreva za školsku 2022/2023. godinu.

– Prošle godine cijena se kretala od 40 do 45 eura po metru kubnom, dok se ove godine očekuje cijena od 55 do 60 eura – saopšteno je ranije iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:50