/ Arhiva
17/11/2022 u 10:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo prosvjete traži da se ispita rad ustanove “Crnogorski centar za obrazovanje i edukaciju odraslih”

Privatna ustanova obrazovanja odraslih i Policijska akademija potpisale su Memorandum o razumijevanju i međusobnoj saradnji i nakon mjesec i po dana od dobijanja licence taj memorandum raskinule prije isteka roka

Ministarstvo prosvjete uputilo je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove, Odsjeku za inspekciju za prosvjetu, da izvrši inspekcijski nadzor i preduzme odgovarajuće radnje i mjere u skladu sa zakonom, u Privatnoj ustanovi obrazovanja odraslih “Crnogorski centar za obrazovanje i edukaciju odraslih” iz Podgorice, povodom obraćanja MUP-a.

- Naime, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore tražilo je informaciju od Ministarstva prosvjete o tome da li je program ove privatne ustanove koja organizuje obuke kroz program obrazovanja za osposobljavanje i sticanje stručne kvalifikacije zaštitar/ka lica i imovine, čuvar, zaštitar/ka, tehničar/ka, tjelohranitelj/ka i pratioca vrijednosti, usklađen sa programom Visoke stručne škole “Policijska akademija” u Danilovgradu, imajući u vidu da su MUP-u pristigle brojne prijave završenih obuka kandidata koji su je završili u ovoj privatnoj ustanovi - navodi se u saopštenju.

Kako navode, Ministarstvo prosvjete je tim povodom izvršilo uvid u spise predmeta za licenciranje ove privatne ustanove i konstatovalo sljedeće:

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je na osnovu predloga Komisije izdalo Rješenje o izdavanju licence ovoj ustanovi 20. aprila 2022. godine. Ali, Komisija u izvještaju nije konstatovala najbitnije činjenice koje su od značaja za licenciranje, a odnose se na saradnju „Policijske akademije“ i Privatne ustanove “Montera Ltd” iz Podgorice i na taj način nije konstatovala da “Policijska akademija” nije dobila saglasnost Vlade Crne Gore za izdavanje prostora i oprema preduzeću “Montera Ltd”. „Policijska akademija“ je bila u obavezi da dostavi zahtjev za mišljenje za davanje u zakup državne imovine, radi upućivanja Vladi Crne Gore na odlučivanje, u skladu sa Zakonom o državnoj imovini. Takođe, Komisija je izostavila da konstatuje da su ova privatna ustanova i „Policijska akademija“ potpisale Memorandum o razumijevanju i međusobnoj saradnji i nakon mjesec i po dana od dobijanja licence taj Memorandum raskinule prije isteka roka “saglasno volji obje ugovorene strane”, o čemu nas je obavijestila VSŠ “Policijska akademija” u Danilovgradu. Uz to, u dostavljenoj dokumentaciji nema podataka o broju polaznika u ustanovi, od čega zavisi osnivački ulog ili finansijska garancija za osnivanje i rad privatne ustanove.

- Očekujemo da će Uprava za inspekcijske poslove preduzeti odgovarajuće radnje i mjere propisane članovima 54 i 55 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju - saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:28