ilustracija / - к.м.
29/05/2023 u 14:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo prosvjete: Troškove boravka i ishrane u vrtićima ne treba drastično povećavati

Oni tvrde da bi povećanje sa sadašnjih 40 eura na 50 eura za cjelodnevni boravak djeteta bilo cjelishodno

Ministarstvo prosvjete smatra da troškove boravka i ishrane u vrtićima ne treba drastično povećavati jer bi to bio udar za kućne budžete porodica sa nižim primanjima. Oni tvrde da bi povećanje sa sadašnjih 40 eura na 50 eura za cjelodnevni boravak djeteta bilo cjelishodno.

Kako je saopšteno iz ovog resora, oni su dobili inicijativu rukovodstava više javnih predškolskih ustanova koji su tražili korigovanje troškova boravka i ishrane djece u ustanovama predškolskog obrazovanja.

- Cijena boravka djece u vrtićima nije mijenjana više od decenije, a ne treba posebno napominjati koliko su se cijene hrane višestruko uvećale, posebno posljednjih nekoliko godina. Stopa inflacije je u novembru i decembru prošle godine bila 17 posto tako da je upitno da li predškolske ustanove sa iznosom koji roditelji sada uplaćuju za troškove boravka i ishrane djece u vrtiću mogu da obezbijede zdravu i kvalitetnu ishranu, jer Ministarstvo insistira na potrebi da se u predškolskim ustanovama poštuju standardi kvalitetne ishrane djece, a to, uz dosadašnje cijene, teško može da se obezbijedi - navode iz ministarstva.

Upravni odbori javnih predškolskih ustanova će utvrditi cijenu boravka djeteta u svakom vrtiću posebno.

- Napominjemo da bi povećanje cijene uslijedilo od početka septembra ove godine, nakon potpisivanja novih ugovora sa roditeljima i završetka ovogodišnjeg upisa djece u javnim predškolskim ustanovama. Troškovi  boravka i ishrane djeteta u javnim predškolskim ustanovama nisu korigovani u prethodnom periodu iz više navedenih razloga, a jedan od osnovnih je bio da to ne utiče na obuhvat djece u vrtićima - zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. septembar 2023 16:39