/ -фото: Лого Министарство просвјете
26/05/2022 u 11:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство просвјете у области високог образовања нуди студентима велики број стипендија

Заинтересовани студенти могу се пријавити на адреси Министарства, а затим ће Министарство вршити пријем и селекцију кандидата које предлаже иностраном партнеру на даљу процјену и коначан избор.

Министарство просвјете Црне Горе, у области високог образовања, нуди студентима велики број стипендија које се остварују на основу сарадње са министарствима и универзитетима у иностранству. 

-Црногорским студентима је омогућен приступ стипендијама које се остварују на основу потписаних споразума о сарадњи са одређеним земљама у области високог образовања  Мађарском, Словачком, и на основу билатералних споразума са Хрватском и Словенијом.Такође, и на основу разнолике понуде програма стипендирања у којима је Црна Гора учесник а који омогућавају студентима да се пријаве на индивидуалној основи. Избор је разноврстан – стипендије за пуне основне студије, магистарске студије, за парцијалне студије, семестарске боравке, за докторске истраживачке и наставничке боравке, а у оквиру неких програма у понуди су и припремни курсеви као и љетње школе учења језика- наводе у саопштењу.

Програми, за академску 2022. /2023. годину, у којима је Министарство имало активну улогу су: Стипендиум Хунгарицум - програм сарадње са Владом Мађарске, стипендије Владе Народне Републике Кине  које се остварују  посредством сарадње Министарства са Амбасадом НР Кине у Црној Гори, као и билатералне стипендије са Владама Хрватске и Словеније. 

-Заинтересовани студенти могу се пријавити на адреси Министарства, а затим ће Министарство вршити пријем и селекцију кандидата које предлаже иностраном партнеру на даљу процјену и коначан избор. За остале програме, пријављивање се углавном врши електронским путем отвореним приступом директно страној институцији, а значајна улога Министарства је у обезбјеђивању информације и могућности приступа понуди стипендијских програма нашим ученицима и студентима у циљу стицања искуства школовања у иностранству- наводе из Министарства.

Министарство објављује конкурсе, са детаљнијим информацијама, на интернет страници Министарства просвјете на www.gov.me/mps, као и на платформи хттпс://инфоедуцо.ме и упознаје заинтересоване кандидате са условима и процесом пријаве.

Услови углавном подразумијевају посједовање одговарајућих диплома и сертификата, у зависности од избора програма, преписе оцјена, личних докумената, мотивационог писма, пријемног или писма препоруке, поштовање старосне границе, љекарског увјерења, у зависности од врсте програма.

-Министарство просвјете позива младе људе да посјете сајт Министарства, који се редовно ажурира, са понудама стипендијских програма за високо образовање, као и да се обрате одговорнима и контакт особама задуженим за сарадњу и програме са иностранством, за упутства и помоћ у процесу пријаве- поручују они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:08