/ - Фото: РТЦГ
07/06/2022 u 09:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство просвјете упознато са ситуацијом ангажовања асистената у ЈПУ “Вукосава Ивановић – Машановић”

Министарство просвјете упознато је са ситуацијом ангажовања асистената у ЈПУ “Вукосава Ивановић – Машановић” у Бару, наводе они

Министарство просвјете упознато је са ситуацијом ангажовања асистената у ЈПУ “Вукосава Ивановић – Машановић” у Бару.

-У складу са законским оквиром, радићемо на томе да се омогући функционално одвијање васпитно-образовног процеса за најосјетљивије групе становништа. У овој установи у контитнуитету се укључују дјеца са посебним образовним потребама. Оно што се појавило као препрека јесте формално-правно постављен предуслов за техничку подршку, јер се асистенти предлажу од стране локалне Комисије за усмјеравање у односу на сметње у развоју. Такође, у овом тренутку је препрека за ангажовање и Закон о финансирању политичких субјеката и изборних кампања  због расписаних избора  за 23. октобар 2022. Године. Зато је немогуће запослити више асистената од  броја предвиђеног систематизацијом- наводе у саопштењу.  

Додају:"Тренутно се на нивоу Министарства и васпитно- образовних установа,  ради анализа и пресјек потреба будућег обухвата и преласка дјеце са посебним образовним потребама из предшколског у основношколски систем. На основу те анализе имаћемо јаснију слику о реалним потребама".

-Такође, очекивано је да у љетњем периоду опада обухват дјеце која редовно похађају вртић. Потребно је нагласити и да још увијек не знамо колико ће дјеце која су у потреби за асистентима, ове године уписати и похађати ову предшколску установу. Министарство просвјете ће, као и увијек, радити и заступати искључиво интересе дјеце, па ћемо тако и уколико у овој ситуацији буде потребе, правовремено реаговати-наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:52