/ - FOTO: Ž.ŠAPURIć
25/09/2023 u 14:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo rada: Lalatović smijenjena po zakonu, bilo pritužbi na njen rad

Kazali su i da je ovo ministarstvo je dobilo više pritužbi na rad JU Dom starih “Nikšić”, koje su u skladu sa zakonom dostavljene na postupanje nadleženim inspekcijama, a postupci su još uvijek u toku. Takođe sve pritužbe su dostavljene i Upravnom odboru navedene ustanove

Upravni odbor JU Dom starih „Nikšić“ je postupio u skladu sa nadležnostima koje propisuje Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kada je razriješio dirktoricu te ustanove Anđelu Lalatović, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Dodaju i da, ako razriješena direktorica smatra da su joj povrijeđena prava, zaštitu moze tražiti kod suda koji je nadležan za postpanje u konkretnom slučaju

-U skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti ("Službeni list CG", br. 27/13, 1/15, 42/15, 47/15, 56/16, 66/16, 1/17, 31/17, 42/17, 50/17, 59/21, 145/21 i 3/23 od) organi ustanova socijalne i dječije zaštite, među kojima spada i JU Dom starih Nikšić, su upravni odbor i direktor. Ustanovom upravlja upravni odbor, koji između ostalog bira i razrješava direktora ustanove. Navedenim zakonom propisano je da direktor javne ustanove može biti razriješen i prije isteka mandata, ako podnese ostavku; obavlja poslove suprotno zakonu; nestručnim i nesavjesnim radom prouzrokuje štetu javnoj ustanovi ili svoje obaveze izvršava na način koji može prouzrokovati veće smetnje u radu javne ustanove; na bilo koji način onemogućava ostvarivanje prava i usluga iz nadležnosti javne ustanove; ne štiti javni interes i postoje drugi razlozi utvrđeni zakonom i statutom ustanove, uz napomenu da navedenim zakonom nije propisano da na odluku o razrješenju direktora saglasnost daje nadležno ministarstvo - pojašnjavaju u Ministarstvu. 

Kazali su i da je ovo ministarstvo je dobilo više pritužbi na rad JU Dom starih “Nikšić”, koje su u skladu sa zakonom dostavljene na postupanje nadleženim inspekcijama, a postupci su još uvijek u toku. Takođe sve pritužbe su dostavljene i Upravnom odboru navedene ustanove.

-Imajući u vidu navedeno, Upravni odbor JU Dom starih „Nikšić“ je postupio u skladu sa nadležnostima koje propisuje Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, uz napomenu da ako razriješena direktorica smatra da su joj povrijeđena prava, zaštitu moze tražiti kod suda koji je nadležan za postpanje u konkretnom slučaju. U cilju adekvatne zaštite korisnika koji su smješteni u navedenoj ustanovi, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će obaviti stručni nadzor nad radom navedene ustanove kojim će se utvrditi da li su ispunjeni uslovi u odnosu na primjenu propisanih stručnih procedura i na korišćenje stručnih znanja i vještina tokom prijema, procjene, planiranja, pregleda efekata realizovanih aktivnosti i završetka rada sa korisnikom, na osnovu uvida u dokumentaciju i uvida u proces pružanja i efekata usluga - zaključuju u ministarstvu. 

Podsjećamo, na sjednici Upravnog odbora Doma za stare, Lalatović je smijenjena, a na njeno mjesto je za v.d. postavljena Jelena Banjević, rukovoditeljke Službe za socijalni rad u toj ustanovi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:44