Кодекс новинара Црне Горе (Илустрација) / - скриншот
26/10/2021 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Заjедно можемо уредити комплексну медиjску област

Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа апеловало је на Агенциjу за електронске медиjе да предузме активности из своjе надлежности у вези са садржаjем коjи jе емитован у Дневнику Градске телевизиjе 23. октобра, наводи се у сапштењу

Задатак Министарства jавне управе, дигиталног друштва и медиjа ниjе да утврђуjе санкциjе због евентуалног кршења Закона или Кодекса новинара, због чега смо апеловали на Агенциjу за електронске медиjе да предузме активности из своjе надлежности у вези са садржаjем коjи jе емитован у Дневнику Градске телевизиjе 23. октобра, наводи се у сапштењу министарства.

- То jе, приjе свега, задатак правосудних органа, што jе, између осталог, дефинисано Законом о медиjима и то од 34. до 47. члана. Уз то, то jе задатак саморегулаторних механизама, коjи су, сходно доброj пракси, самостални у односу на Владу и саме медиjе.

Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа ни на коjи начин се ниjе миjешало и неће се миjешати у уређивачку политику медиjа. Утврђивање свих евентуалних кршења jе у надлежности других органа и зато увиjек апелуjемо на правовремену реакциjу из домена њихових надлежности - пише у саопштењу.

Истичу да се етично новинарство може развити само у атмосфери у коjоj jе слобода загарантована и због тога смо посвећени стварању оптималног амбиjента за слободно и професионално новинарство у Црноj Гори.

- Праве етичке стандарде могу креирати само независни медиjски стручњаци и независна професионална тиjела, а сваки други покушаj наметања стандарда новинарима представљао би самовољну рестрикциjу њихових легитимних слобода и ограничавање слободног протока информациjа у друштву.

Забрињава што у Црноj Гори jош ниjе заживио ефикасан и кредибилан саморегулаторни механизам, зато ћемо наше снаге додатно уложити у таj процес. За поштовање програмских стандарда ТВ станица надлежан jе независни регулатор, Агенциjа за електронске медиjе. У Министарству jавне управе, дигиталног друштва и медиjа охрабруjемо све, коjи имаjу приговор или жалбу на споменути програмски садржаj, да се у форми жалбе обрате Агенциjи за електронске медиjе - наводе из министарства.

Из министарства од оснивача медиjа, уредника и новинара очекуjу да буду дубоко свjесни своjе одговорности и посљедица до коjих може довести злоупотреба професиjе.

- И у наjновиjем извjештаjу Европске комисиjе о напретку наводи се да jе медиjска сцена у Црноj Гори веома поларизована, али jе примиjећено да Медиjска стратегиjа коjу припремамо у сарадњи са медиjском заjедницом и цивилним секетором има потенциjал да омогући широк и инклузиван диjалог и допринесе уређењу медиjске сфере у складу са наjвишим међународним и европским стандардима - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 18:04