Komar / - к.м.
21/12/2022 u 09:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo zdravlja: Komar smijenen zbog brojnih nepravilnosti u radu

Povod za kontrolu u navedenom Domu zdravlja bile su učestale pritužbe pacijenata i evidentni problemi u organizacionom smislu, što se reflektovalo kroz lošu saradnju u okviru samog menadžmenta, navodi se u saopštenju

Ministar zdravlja, na osnovu člana 76 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, donio je odluku da se razrješava Goran Komar, doktor medicine – specijalista opšte medicine, sa funkcije direktora zdravstvene ustanove Dom zdravlja Herceg Novi. Prethodno je Ministarstvo zdravlja obrazovalo Komisiju za kontrolu rada zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država, sa zadatkom da sprovede kontrolu rada i funkcionisanja navedenih zdravstvenih ustanova, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

- Komisija je, shodno Planu i programu redovnih kontrola rada zdravstvenih ustanova čiji je osnivač država, izvršila kontrolu rada i u zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Herceg Novi, a predmet kontrole je funkcionisanje zdravstvene ustanove sa pravnog, ekonomskog i medicinskog aspekta. Uz to, povod za kontrolu u navedenom Domu zdravlja bile su učestale pritužbe pacijenata i evidentni problemi u organizacionom smislu, što se reflektovalo kroz lošu saradnju u okviru samog menadžmenta, navodi se u saopštenju.

U izvještaju Komisije, a na osnovu dostavljene dokumentacije, utvrđeno je da se direktor nije pridržavao propisa i opštih akata, konstatuje se u saopštenju.

- Komisija je utvrdila da je direktor suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, isplaćivao naknade za članove Komisije za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Doma zdravlja, kao i da nije obrazovao ni Komisiju za prevenciju bolničkih infekcija, što je propisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o načinu i postupku sprovođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija.   Pored toga, Dom zdravlja Herceg Novi nema obrazovan Etički komitet, što je predviđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a suprotno članu 33 i 43 Statuta, direktor nije donio Pravilnik o, navode iz ministarstva.

Komisija Ministarstva zdravlja, utvrdila je i da su pojedine odluke o uvođenju prekovremenog rada donijete suprotno odredbama Zakona o radu, kao i da određeni broj zaključenih ugovora o dopunskom radu, takođe nije u skladu sa ovim i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kao ni odredbama Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika.

- Uz to, direktor je zaključivao ugovore o djelu za obavljanje poslova koji su u opisu sistematizovanih radnih mjesta, čak i pored upozorenja sekretara ustanove, što je suprotno odredbama Zakona o radu i Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Shodno navedenom, nesporno je utvrđeno da imenovani nije postupao u skladu sa zakonom odnosno da se nije pridržavao propisa i opštih akata prilikom obavljanja dužnosti direktora zdravstvene ustanove, zbog čega su ispunjeni uslovi za njegovo razrješenje u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. daodaju u saopštenju.

Na mjesto vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Herceg Novi, do izbora novog direktora na osnovu javnog konkursa, imenovan je mr Aleksa Đekić, diplomirani pravnik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:36