ilustracija / - SRDJAN BOLJEVIC
07/09/2022 u 10:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo zdravlja poručuje roditeljima: MMR I HPV vakcine štite zdravlje i živote naše djece

Zdravstveni sistem je, kako dodaju, posljednjih godina permanentno ukazivao na problem sa MMR vakcinacijom u Crnoj Gori

Ministarstvo zdravlja, kao krovna institucija crnogorskog zdravstva, ima obavezu da pred javnošću iznese svoj stav i podršku unaprijeđenju i zaštiti javnog zdravlja građana, s posebnim akcentom na zaštitu zdravlja najosjetljivije populacije među nama, a to su naša djeca, poručuju iz ovog resora.

- Jedan od postulata UN-a, SZO i UNICEF-a, a ujedno i osnovno pravo djeteta je pravo djeteta na zdravlje! Vakcinacija je jedan od stubova savremene medicine. Vakcine omugućavaju djeci život bez obolijevanja od zaraznih bolesti ili njihovih komplikacija. Stoga, cjelokupan društveni odgovor, mora biti usmjeren na poboljšanje trenutne situacije po pitanju obuhvata vakcinama, naročito MMR vakcinom, kao i na aktivnosti usmjerene na sprovođenje Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori, navedeno je iz Ministarstva zdravlja.

Zdravstveni sistem je, kako dodaju, posljednjih godina permanentno ukazivao na problem sa MMR vakcinacijom u Crnoj Gori.

- Strmoglavi pad obuhvata MMR vakcinom je započeo 2013. godine, kada je pravovremenost sa oko 90% te godine zabilježila pad na 50% 2016. godine, a uprkos naporu zdravstvenog sistema i profesionalaca uključenih u ovaj proces, 2020. godine dosegao nivo nešto iznad 20%, koliko bilježimo i sad, ističu iz ministarstva.

Kao rezultat smanjenog obuhvata 2018. godine je registrovana epidemija malih boginja u regionu pa i u Crnoj Gori, kada je registrovano oko 200 slučajeva i na sreću  nije bilo smrtnih ishoda ali  jeste bilo oko 30% hospitalizacija (dio njih iz predostrožnosti, a ne težine kliničke slike).

- Ipak, u slučaju epidemije, sada bi kod nas situacija bila mnogo lošija, jer su i obuhvati vakcinacijom još niži i mnogo je osjetljivih posebno u predškolskom uzrastu. Obzirom na opasno nizak broj vakcinisane djece MMR vakcinom, neophodno je da pedijatrijske službe u svim opštinama sa nedovoljnim obuhvatima, bez odlaganja i što energičnije, započnu dopunske imunizacione aktivnosti kako bi se sprovela prvo identifikacija, a zatim i vakcinacija sve djece koja nijesu vakcinisana, navode oni.

U nastojanju da se popravi decenijski strmoglavi pad obuhvata i pravovremenosti vakcinacije MMR vakcinom,  po prvi put će Ministarstvo zdravlja formirati Koordinacioni tim kojeg će činiti Ministar zdravlja, Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Nacionalni koordinator iz oblasti imunizacija, te tri regionalna koordinatora, Šef nacionalne kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru, Šefica nacionalne kancelarije SZO za Crnu Goru.

- Svakako da bez roditelja, kao glavne karike u očuvanju zdravlja njihove i naše djece, svi napori zdravstvenih radnika biće uzaludni; stoga molimo roditelje da nam pomognu u našim aktivnostima za očuvanje zdravlja djece! Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) započinje 26. septembra 2022. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, nakon 15 godina njene primjene u svijetu. Zdravstveni radnici pozivaće za imunizaciju oko 3.500 do 4.000 djevojčica, objašnjavaju oni.

Kako napominju,  HPV vakcina je vakcina protiv raka (prije svega protiv raka grlića materice i protiv genitalnih bradavica).

- Vakcina je veoma djelotvorna, visoko je bezbjedna (dato je preko 270.000.000 doza u preko 100 država u kojima se vakcina koristi). Podaci govore da je djelotvornost HPV vakcine u prevenciji promjena koje predhode raku, prevenciji raka grlića materice i u prevenciji genitalnih bradavica djelotvorna ≥90%, tj. da se njom može spriječiti devet od 10 slučajeva raka grlića materice, dodaju oni.

Na osnovu posljednjih oficijelnih podataka Nacionalnog registra za maligne neoplazme, u Crnoj Gori je za period od samo godinu dana registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice.

- U istom periodu preminulo je 46 žena od ove bolesti. Trenutno rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja (26,2/100.000 žena) i umiranja (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropi, dodaju iz Ministarstva.

Važno je naglasiti da ne postoji medicinski opravdan razlog za odlaganje vakcinacije.

- Stoga, najsnažnije preporučujemo da nijedan roditelj ne propusti prvu priliku koja mu se ukaže da vakciniše svoje dijete, zaključuju iz ministarstva zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:57