/ Вакцинација грађана, фото: Лазар Ружић
09/06/2021 u 06:57 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарсво здравља наложило: Обдукција за преминуле након вакцинације

Циљ доношења упутства, према коме се тијело упућује на обдукцију уколико је пацијент преминуо у периоду до 14 дана од вакцинације, јесте утврђивање постојања евентуалне везе са имунизацијом

Министарство здравља донијело је упутство за здравствене устaнове у којем се наводи да уколико се догоди да пациjент премине у периоду до двиjе седмице након примања вакцине против вируса корона, његово тиjело се упућује на обдукциjу, како би се утврдило да ли jе постоjала евентуална веза са имунизациjом. Надлежни наводе да се на тај начин љекари додатно обавезуjу да испоштуjу прописану процедуру. У упутству у које је "Дан" имао увид истиче се да је љекарима скренута пажња да закон не подразумиjева било какав утицаj става породице покоjника на околност обавезе за радом обдукциjе, већ jасно налаже да "обдукциjи обавезно подлиjеже леш". Из Института нијесу одговорили да ли је и колико било случајева смрти код пацијената који су вакцинисани и шта је утврђено обдукцијом.

– Изузетак jе jедино у случаjу да љекар утврди или посумња да jе смрт насилног пориjекла (самоубиство, убиство и задес) што мора произилазити из утврђених сумњивих чињеница, а не неоснованих претпоставки – пише у упутству.

Од почетка епидемије, прије 15 мјесеци, преминуло је укупно 1.596 особа. Засад није познат податак да ли је и колико преминулих било међу вакцинисаним особама.

Из Института напомињу да се смртни случаjеви, нажалост, свакодневно дешаваjу, па самим тим са повећањем броjа вакцинисаних особа расте и статистичка вjероватноћа да ће се биљежити смртни исходи и код вакцинисаних, а коjи би у сваком случаjу наступили са и без вакцинациjе.

– Без обзира на то, жеља министарства jе да сваки такав случаj буде адекватно и правовремено испитан како се не би остављало простора разним спекулациjама и узнемиравању jавности jер jе jавно здравље и здравље народа увиjек на првом мjесту. Обдукциjа на jедини поуздан начин чињенично може допринијети утврђивању узрочно-последичне везе те jе посебно у овоj недовољно jасноj ситуациjи са новим вирусом, врло битан елемент за унапређење транспарентности комплетног случаjа и процеса и за превенциjу разно-разних медицинских и правних недоумица коjе су могуће – наводе из ИЈЗ.

Пооштрен надзор

Из Института наглашаваjу да jе, имаjући у виду да се спроводи масовна имунизациjа, додатно пооштрен надзор над свим нежељеним догађаjима након вакцинациjе.

– За очекивати jе да ће се масовном вакцинациjом регистровати одређени догађаjи коjи временски настаjу након вакцинациjе и могу бити повезани са њом, а коjи ниjесу били уочени током клиничких испитивања вакцине – навели су из ИЈЗ.

Дужност свих здравствених радника и установа jе праћење и приjављивање свих евентуалних нежељених деjстава и сумњи на њих, чиме се само може додатно доприниjети квалитету програма имунизациjе.

Законом о здравственоj заштити се у члану 164, између осталог, наводи да обдукциjи обавезно подлиjеже леш "лица умрлог у здравственоj установи, затим ако ниjе утврђен тачан узрок смрти". Обдукциjа се обавља и на захтjев доктора медицине коjи jе лиjечио умрлог, затим особе донесене у здравствену установу чиjи jе узрок смрти непознат, на захтjев члана породице као и када jе то од посебног значаjа за заштиту здравља грађана или када то налажу епидемиолошки и санитарни разлози, затим ако смрт наступи током диjагностичког или терапиjског захвата, ако jе на лицу вршено клиничко испитивање лиjека или медицинског средства, односно друго научно испитивање. Обдукциjа се обавља и ако то захтиjева надлежни орган због постоjања сумње да jе смрт наступила извршењем кривичног дjела или у вези са извршењем кривичног дjела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 00:30