Sanja Jovićević / - IVAN PETROVIC-IPE
05/12/2023 u 15:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo pravde pisalo TS: Odbaciti kandidaturu Jovićević zbog sukoba interesa

U dopisu se navodi da zakonodavac nije računao da će se norma člana 27 Zakona o državnom tužilaštvu tumačiti "upravo na način da državni tužilac koji je u sukobu interesa može da napreduje i da je dovoljno da prije intervjua podnese ostavku na članstvo u Tužilačkom savjetu"

Ministarstvo pravde uputilo je Sekretarijatu Tužilačkog savjeta mišljenje u kojem traži da se odbaci kandidatura specijalne tužiteljke i donedavne članice Tužilačkog savjeta Sanje Jovićević za napredovanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu zbog postojanja sukoba interesa.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević podnijela je ostavku posljednjeg dana novembra u Tužilačkom savjetu, ali nije navela razlog zbog čega se odlučila da napusti to tijelo.

U dopisu koje je Ministarstvo pravde uputilo Tužilačkom savjetu piše da je članom 27 Zakona o državnom tužilaštvu propisana zabrana izbora na tužilačku funkciju, odnosno da za vrijeme trajanja mandata u Tužilačkom savjetu član tog tijela iz reda državnih tužilaca ne može biti biran u državno tužilaštvo višeg stepena ili za rukovodioca državnog tužilaštva.

U dopisu Ministarstva navodi se da zakonodavac nije računao da će se norma člana 27 Zakona o državnom tužilaštvu tumačiti "upravo na način da državni tužilac koji je u sukobu interesa može da napreduje i da je dovoljno da prije intervjua podnese ostavku na članstvo u Tužilačkom savjetu".

- Ovakvo postupanje je najozbiljnije izigravanje norme zarad ostvarivanja ličnog interesa. Zbog svega navedenog, Ministarstvo pravde je mišljenja da odgovor Tužilačkog savjeta mora da bude da se takve kandidature odbace kao nedozvoljene zbog postojanja sukoba interesa, navodi se u mišljenju Ministarstva pravde.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:26