/ Фото: Саша Матић
23/10/2021 u 09:54 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министри изостају са сједница: Све је стало осим свађе посланика са Владом

У процедури тренутно је око 70 аката који чекају усвајање, а дио парламентарне већине ,односно Демократски фронт бојкотује пленарна засиједања

Одбор за здравство, рад и социјално старање јуче није обавио контролно саслушање министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића, јер се он на сједници није појавио због службеног пута у САД.

Ипак, чињеница да се представници Владе не појављују у Скупштини постала је пракса због које посланици све учесталије критикују извршну власт.

У скупштинској процедури тренутно је око 70 аката који чекају усвајање, а дио парламентарне већине ,односно Демократски фронт бојкотује пленарна засиједања.

Према оцјени Драгана Шоћа, адвоката и бившег министра правде, проблем који постоји на релацији Влада–Скупштина сувишно је и коментарисати, али у ситуацији када "Скупштина игнорише Владу, онда ће и Влада игнорисати Скупштину".

image

Шоћ

Фото: Срђан Бољевић

– Ова ситуација ми се не допада уопште, а вјерујем ни грађанима који трпе низ последица из ове несарадње. Имам свој суд о свему томе, али је он личан и грађани сами треба да размисле о свему. Сваки грађанин треба да се запита и сагледа које су последице на дјелу. Ми смо са Запада увезли сваку моду, и ону из Милана, и из Брисела и Вашингтона, али само нијесмо ону која се односи на однос према носиоцима власти који треба да буде исти онакав какав бисмо имали према домаћину куће у односу на његов рад – наводи Шоћ.

Посланица парламентарне већине Маја Вукићевић из Демократског фронта каже да је чињеница да постоjи несинхронизованост рада Скупштине и Владе, и да добар дио парламентарне већине ниjе задовољан радом Владе, због чега се и инсистира на реконструкциjи.

image

Вукићевић 

Фото: Иван Петровић Ипе

– Од момента конституисања Скупштине, нова парламентарна већина jе радила на унапређењу контролне улоге парламента, и кроз нови Пословник о раду смо увели одређене измjене и увели механизме jаче контроле. Чињеница jе да су неки министри избjегли да се поjаве на неким контролним саслушањима, неки из оправданих разлога, а неки вjероватно са намjером, што више говори о њиховоj одговорности према функциjи коjу обављаjу. Сjеднице те врсте служе да би се грађанима дале потпуне информациjе о раду у поjединим ресорима, да би се дали одговори на актуелна питања. Чињеница jе да jе поjачана контролна улога парламента похваљена и у извjештаjу Европске комисиjе, неколико одбора jе заиста дало велик допринос да се та контролна улога оjача, имамо примjер Одбора за безбjедност коjи jе имао чак 18 сjедница и велики броj контролних саслушања са изузетно важним темама. Раниjе грађани нијесу имали прилике да на оваj начин чуjу све оно што их занима о актуелним дешавањима у Црноj Гори, и сматрам да jе неодговорно од представника извршне власти да им ускрате информациjе коjе су изузетно значаjне – наводи Вукићевићева.

Њена колегиница из опозиционе Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић Станковић каже да непојављивање чланова Владе у Скупштини показује да је дезавуисана контролна улога парламента.

– Понашање министара је крајње неодговорно, непрофесионално и безобразно. Али какав премијер, таква и Влада. Оно око чега грађани више не треба да се сјекирају је да ова влада одлази и мора да оде. Зато што се према последњем извјештају Европске комисије указује да Црна Гора не само да је успорила, већ је и зауставила процес европских интеграција. Све ово указује на чињеницу да ће грађанске реформисане снаге, на темељима антифашизма, грађанске и мултиетничке Црне Горе увести државу у Европску унију и вратити је на њен европски пут – каже Вуксановић Станковић.

Посланик Социјалистичке народне партије Владан Јоковић сматра да је потребна већа комуникација министара и посланика.

– Министри су дужни да долазе на одборе и подносе извјештаје онима који су их изабрали. У противном, сваки од њих би водио своју политику, а не парламентарне већине коју је бирао народ и повјерио јој мандат за грађење бољег система. Мада министара нема ни на сједницама Владе, ево у четвртак нијесу имали ни кворум, па нека се и Влада запита шта се дешава, а не само ми у Скупштини гдје их све рјеђе виђамо – навео је Јоковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:46