/ - фото: ОЕБС
11/02/2022 u 14:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мисија ОЕБС-а у Црној Гори наставља да подржава полицајке

Статистика показује да само 12,6 одсто полицијских службеника у ЦГ чине жене, као и да жена нема на вишим позицијама одлучивања

Као дио континуираних напора Мисије ОЕБС-а у Црној Гори да подстакне запошљавање и напредовање жена у полицији, Мисија је 11. фебруара 2022. године обезбиједила техничку опрему за Удружење полицијских службеница Црне Горе.

- Удружење полицијских службеница основано је 2017. године. Подржава оснаживање полицајки, подстиче жене да се пријаве за посао полицајки и повезује са другим женским полицијским организацијама у региону. Како би омогућила и олакшала организацију онлајн састанака, конференција и обука, Мисија је испоручила штампач и три лаптопа локалним канцеларијама Удружења у Подгорици, Бару и Бијелом Пољу- наводе из ОЕБС-а.

Предсједница Удружења Биљана Дуловић казала је да Удружење дјелује на добровољној основи и да му недостаје техничка опрема.

- Ова донација је велика подршка свакој регионалној канцеларији. Побољшаће њихову способност да учествују у виртуелним догађајима- казала је Дуловић.

Статистика показује да само 12,6 одсто полицијских службеника у Црној Гори чине жене, као и да жена нема на вишим позицијама одлучивања.

- Са растом свијести о важности и потреби за више жена у полицији, ситуација се полако поправља. Подстицање жена да изграде своју каријеру у полицији је важан први корак- казала је шефица Мисије Dominique Waag.

У 2021. години, Полицијска академија је пријавила пораст од 10 одсто у броју кандидаткиња уписаних након кампање јавног информисања која је имала за циљ да привуче младе жене да се пријаве за каријеру у полицији.

- Кампања је, такође, покренула размјену регионалних искустава и умрежавање удружења полицијских службеница из региона. Ова активност била је у складу са препорукама из ОЕБС-овог извјештаја Повец́ање и подршка учешц́у жена на свим нивоима рада у полицији Црне Горе из марта 2021. године- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:21