фото: ОЕБС / - фото: ОЕБС
15/04/2022 u 14:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мисија ОЕБС-а у Црној Гори подржала дневне новине Дан и портал Либертас Прес

Извршни директор и уредник Дана Младен Милутиновић казао је да сетови опрема репортерима пружају прилику да свој примарни циљ – правовремено и поуздано информисање јавности – обављају на лакши и примјеренији начин

Пружање тачних, благовремених, провјерених и објективних информација јавности, са било ког мјеста у земљи, од изузетне је важности, због чега црногорски новинари треба да буду адекватно опремљени и технички подржани у професионалном извјештавању, казала је шефица Мисије ОЕБС-а Црној Гори Дoминик Ваг, приликом уручивања мобилне новинарске опреме за два црногорска медија.

Амбасадорка Ваг је 12. априла 2022. године новинарима дневног листа Дан уручила девет комплета мобилне новинарске опреме, док су 15. априла НВО Контекст и њеном истраживачком порталу Либертас Прес испоручена три комплета опреме за мобилно новинарство, три лаптопа, два штампача и дрон.

 - Опрема укључује паметне телефоне са постољима, мобилне комплете за интервјуе са микрофонима, комплете за стативе и комплементарне техничке додатке за ефикасно коришћење опреме. Ова опрема ће омогућити новинарима да воде интервјуе, праве видео записе и монтирају материјал на једном уређају, правећи вијести брзо, уз истовремено очување квалитета - наводе из Мисеије ОЕБС-а.

Амбасадорка Ваг је казала да је Мисија свјесна изазова са којима се црногорски медији данас суочавају, посебно у погледу укупног функционисања и одрживости.

 - Професионални новинари који раде са технолошки прилагођеном опремом доприносе правовременом и тачном информисању јавности и плурализму медија. На малом тржишту као што је црногорско, важно је помоћи медијским организацијама да опстану и снађу се на све захтјевнијој медијској сцени“, казала је амбасадорка Wааг, похваливши улогу истраживачких медија у Црној Гори.

Извршни директор и уредник Дана Младен Милутиновић казао је да сетови опрема репортерима пружају прилику да свој примарни циљ – правовремено и поуздано информисање јавности – обављају на лакши и примјеренији начин.

 - Наша медијска кућа је, пратећи и препознајући трендове у медијима, недавно осавременила свој портал, па опрема долази у правом тренутку и представља подршку нашем плану да олакшамо рад сваког појединца, у складу са најсавременијим стандардима професије“, казао је Милутиновић.

Извршна директорица НВО Контекст и директорка и главна и одговорна уредница портала Либертас прес Оливера Лакић казала је да је ова донација веома значајна њиховој малој и новој редакцији.

 - Веома смо захвални ОЕБС-у и желимо да ово буде почетак дуге сарадње која ће бити корисна Либертасу, али и ОЕБС-у. Врата наше редакције су отворена свима који желе са нама да унаприједе црногорско новинарство и којима је слобода медија и независно новинарство важно као што је то нама.

Мисија је у 2019. години организовала обуку о мобилном новинарству за седам медија и наставиће да пружа подршку црногорским медијским кућама и новинарима у складу са обавезама ОЕБС-а и принципима слободе медија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:08