/ PHOTO BY KAT J ON UNSPLASH - ilustracija
16/12/2022 u 11:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Misija OEBS-a u pružila tehničku podršku skloništima za žrtve porodičnog nasilja nad ženama

Podrška Sigurnoj ženskoj kući omogućila je izradu registra slučajeva nasilja, dok će podrška SOS Podgorica, koja uključuje opremu za nadzor, pružiti dodatnu sigurnost onima koji borave u skloništu

Misija OEBS-a u Crnoj Gori je 16. decembra obezbijedila podršku Sigurnoj ženskoj kući i SOS Podgorica, nevladinim organizacijama koje vode skloništa za žrtve nasilja u porodici. Podrška Sigurnoj ženskoj kući omogućila je izradu registra slučajeva nasilja, dok će podrška SOS Podgorica, koja uključuje opremu za nadzor, pružiti dodatnu sigurnost onima koji borave u skloništu.

Izvršna direktorica NVO Sigurna ženska kuća Budislavka Mira Saveljić istakla je da je sistematsko prikupljanje podataka značajna komponenta u procesuiranju slučajeva nasilja nad ženama i jedan od suštinskih tehničkih preduslova za efikasnu analizu sprovođenja politike i identifikaciju trendova u svrhu podizanja svijesti i javnog zastupanja.

„Elektronska baza podataka će olakšati rad našim profesionalcima, kao i prikupljanje podataka o žrtvama nasilja“, navela je Saveljić.

Izvršna direktorica NVO SOS Podgorica Biljana Zeković istakla je da će oprema za nadzor doprinijeti većoj bezbjednosti korisnika skloništa.

„Bezbednosne mjere u skloništima su ključne kako bi se osigurala zaštita i ohrabrile žene da se osjećaju ugodno i bezbjedno dok razmišljaju o svojoj situaciji, oporavljaju se od zlostavljanja i prave planove za budućnost“, kazala je Zeković.

Šefica Misije Dominique Waag naglasila je da su skloništa od suštinskog značaja za pružanje niza usluga zaštite i podrške neophodnih za pomoć i zaštitu žrtava nasilja.

„Potreba za smještajem je često najhitnija i najkritičnija za žrtve. Uvjerena sam da će ova oprema obezbijediti da skloništa ostanu bezbjedno utočište za žene i njihovu djecu“, naglasila je Waag.

Ove godine, tri nevladine organizacije koje su dobile podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, uključujući Sigurnu žensku kuću i SOS Podgorica, uspjele su da dobiju nacionalne dozvole za skloništa za žene koje su žrtve nasilja. Misija će nastaviti da sarađuje sa civilnim društvom i institucijama u obezbjeđivanju politike nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:39