/ -
09/05/2023 u 17:35 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Misija OEBS u Crnoj Gori: Objavljen Priručnik za izvještavanje medija tokom izborne kampanje

Obaveza medija je da izvještavaju tačno, blagovremeno i sa dužnom pažnjom te da je to jedan od osnovnih preduslova za funkcionisanje demokratije zasnovane na opštem pravu glasa, navode iz Misije OEBS-a u predstavljaju priručnika

Misija OEBS-a u Crnoj Gori, u saradnji sa predstavnicima medijskih samoregulatornih tijela u državi, izradila je Priručnik za izvještavanje medija tokom izborne kampanje uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Priručnik sadrži 22 konkretne preporuke i urađen je u skladu sa OEBS-ovim i međunarodnim standardima, kao i etičkim kodeksom crnogorskih novinara. Na ovom linku možete preuzeti tekst priručnika.

Iz Misije OEBS-a navode da je obaveza medija da izvještavaju tačno, blagovremeno i sa dužnom pažnjom te da je to jedan od osnovnih preduslova za funkcionisanje demokratije zasnovane na opštem pravu glasa.

– Priručnik nudi sveobuhvatan i sistematičan pristup medijskoj zajednici da identifikuje potencijalne profesionalne izazove i daje sugestije kako da profesionalno odgovori na njih tokom izbornih kampanja. Prilikom izrade ovog priručnika, predstavnici medijskih samoregulatornih tijela predstavili su preporuke međunarodnih organizacija o izvještavanju medija tokom izbora, kao i nacionalni pravni okvir u kojem se izbori održavaju. Dokument, takođe, naglašava važnost profesionalnog i etičkog izvještavanja, kako bi se tačno predstavili pluralistički i uravnoteženi stavovi u izvještavanju o izborima. Pored izvještavanja o učinku nosilaca dužnosti, pružanja platforme za debate među kandidatima, omogućavanja kandidatima da prenesu svoju poruku biračkom tijelu i izvještavanja o razvoju kampanje, mediji treba da informišu birače o tome kako da ostvare svoja prava, da prate izborni proces, uključujući postupke na dan izbora, i da izvijeste javnost o rezultatima. Priručnik sadrži i prijedloge za pripremu redakcije za izbore – saopštili su iz Misije OEBS-a.

Članovi Tehničke radne grupe za samoregulaciju, koja je pripremila priručnik, su Ranko Vujović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Aneta Spaić, predstavnica Medijskog savjeta za samoregulaciju, Mihailo Jovović, programski direktor dnevnog lista "Vijesti", Paula Petričević, ombudsmanka dnevnog lista "Vijesti" i nedjeljnika "Monitor", Ilija Jovićević, ombudsman dnevnog lista "Dan" i Ljiljana Minić, urednica dnevnog lista "Dan".

Iz Misije OEBS-a konstatuju da su u Odluci Ministarskog savjeta 3/18 iz Milana, države učesnice OEBS-a prepoznale ključnu ulogu novinara u izvještavanju o izborima, posebno u informisanju javnosti o kandidatima, njihovim platformama i tekućim debatama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 08:22