/ Фото. Архива
19/10/2021 u 07:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополија о манастиру: Не тражимо било какве привилегије, само је исправљена грешка

Екстремизам који би пријетио насиљем само зато што неко остварује своја легитимна права потпуно је неприхватљив за нас, тврде из Митрополије

Ново рјешење Управе за катастар уопште није третирало питање власништва над земљиштем, на којем и даље, неуставно, Престоница Цетиње фигурира као носилац права својине Цетињског манастира, док је носилац права коришћења Манастир Свети Петар, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

- То стање је новијег датума, тек од 2005. године, што је први пут у историји да се Престоница Цетиње појављује као носилац права својине на земљишту на којем се налази манастир, али и на хиљадама парцела приватних власника на Цетињу - истиче Митрополија. 

Према њиховим наводима, рјешењем надлежне Kомисије за излагање KО Цетиње од 11. априла 1996. године је утврђено да је Цетињски манастир (односно, како је тамо наведено, Манастир Св. Петар) носилац права својине над свим објектима у Листу непокретности 915, у којем је води и сам манастир.

- Међутим, то право никад није унешено онако како је утврђено рјешењем, већ је уписано само право коришћења без ознаке носиоца права својине. Управа за катастар и државну имовину је на наш недавни захтјев за исправку грешке, донијела, по нашем мишљењу, законито и праведно рјешење и наложила да се у том Листу евидентира право својине, утврђено рјешењем из 1996. године- истичу из МЦП.

Додају да рјешењем није стечено никакво ново право, већ исправљена грешка уноса податка из рјешења у катастарску евиденцију.

- Они који јавно негодују против легитимне и законите одлуке донијете у законској процедури, подсјећамо да ова земља има своје институције и прописе. Ово рјешење које им смета, као уосталом и свако друго, подложно је провјери другостепених органа, а потом и надлежних судова. Митрополија је у претходном периоду била принуђена да води поступке и више година да би доказала своја неспорна права. У великој мјери је у томе и успјевала, благодарећи независним и правдољубивим појединцима у државним органима и судовима, који су одољевали притиску режима доносећи одлуке по правди и сопственој савјести. Нажалост, било је много оних који су за Митрополију имали посебне и, по њу, неповољне аршине- наводи се у саопштењу. 

Kако су поручили, не траже, нити добијају било какве привилегије у односу на било којег носиоца права својине.

- Захтијевамо и очекујемо само равноправност са осталим Црквама и вјерским заједницама, као и са свим другим носиоцима права својине. Екстремизам који би пријетио насиљем само зато што неко остварује своја легитимна и Уставом и законима гарантована права, као што је право својине у овом случају, потпуно је неприхватљив за Митрополију - поручују из Митрополије. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:30