/ Foto: LAZAR RUŽIĆ
04/08/2022 u 14:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitropolija: Potpisivanje Temeljnog ugovora ne treba da bude osjećaj poraza za druge

Crnoj Gori je potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nenavist, navode u saopštenju

Potpisivanje Temeljnog ugovora ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osjećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove podjele, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. 

- Crnoj Gori je potrebno jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja i nenavist. Stoga, sve one koji ovih dana osjećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, dijeleći njihov osjećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom. Oni, pak, koji ovaj događaj doživljavaju na drugačiji način, takođe ostaju u našim molitvama sa željom da razumiju da je ovaj čin na korist naše zemlje i svih njenih građana- navodi se u saopštenju Mitropolije.

Iz Mitropolije su podsjetili da je ugovor, prije svega, sredstvo kojim su država i Crkva iskoristile zakonsku mogućnost iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže riješe, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

-Pravoslavni vjernici i naša Crkva ovim Ugovorom nisu dobili nikakav višak prava u odnosu na vjernike drugih Crkvi i vjerskih zajednica- zaključuje se u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:26