Митрополит Јоаникије / - SRDJAN BOLJEVIC
10/05/2022 u 11:51 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије о иницијативи да се поништи право на абортус у САД: Глас разума из америчког суда

Сваку иницијативу за заштиту нерођене дјеце, посебно овог Врховног суда Америке, прихватамо као хуману, спасоносну и богоугодну, оцијенио је митрополит Јоаникије

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије казао је у изјави за „Дан“ да је иницијатива америчког Врховног суда, који жели да поништи право на абортус у САД, уколико су медији вјерно пренијели њену суштину, глас људског разума и савјести.

– Намјерни прекид трудноће у било ком њеном стадијуму је ужасан гријех и директно је усмјерен против првобитне библијске божије заповијести о рађању. Човјек отуђен од Бога хоће да озакони оно што је против божијег закона, то је, с једне стране, израз погубне саможивости и себичности, а, с друге, бијег од живота, одустајање од љубави и божијег благослова. Тај гријех оставља тешке и дуготрајне и трауматичне последице на души родитеља, и једино се лијечи искреним и дуготрајним покајањем. Због реченог, сваку иницијативу за заштиту нерођене дјеце, посебно овог Врховног суда Америке, прихватамо као хуману, спасоносну и богоугодну – оцијенио је за наше новине митрополит Јоаникије.

Покојни митрополит Амфилохије критиковао право на абортус

Покојни митрополит црногорско-приморски Амфилохиjе у више наврата је критиковао право на абортус, називаjући га „чедоморством, човјекоубиством, христоубиством и богоубиством“, говорећи да „ниjе случаjно“ да jе то право „озакоњено у вријеме атеизациjе људског рода“.

– Ниjе чудо што се у тим истим временима празник маjке замjењуjе празновањем ‚жене‘ (даном жена), то jест нечим безличним. Утроба жене jе створена да буде радионица живота. Убиjањем зачете дјеце, материна утроба се претвара у радионицу смрти, говорио је покојни митрополит Амфилохиjе.

Амерички Врховни суд, како су недавно пренијели медији, жели да поништи право на абортус у САД. Али, жене неће тако лако дозволити да им се то право одузме, сматра новинарка DW Кристина Бергман.

– Амерички предсједник Џо Бајден осудио је нацрт одлуке у којој се наводи да се Врховни суд залаже за поништавање значајне одлуке „Рое против Вејда“ из 1973. године, која је легализовала абортус у цијелој земљи. Ово питање би требало да подстакне бираче уочи избора за Конгрес у новембру – пише ВОА.

– Е сад је доста. Мало помало, конзервативци у САД су последњих година враћали вријеме уназад. У појединим савезним државама донијели су законе против абортуса који су прогресивно ограничавали право жена на побачај, а који су били на снази од значајне пресуде „Рое против Вејда“ из 1973. године. Правно су ограничили до те мјере да су то, без обзира на околности, учинили готово немогућим. А наш гњев је растао због невјероватног лицемјерја оних који, с једне стране, тобоже бране слободу појединаца, а, с друге стране, желе да контролишу њихове најинтимније одлуке. Сада је, дакле, постигнут „велики успјех“, циљ за који се Републиканска партија није либила да слиједи чак ни демагога попут Доналда Трампа. Јер, ако текст пресуде Врховног суда САД који је процурио у јавност, а који се односи на строги закон о абортусу у Мисисипију, буде за неколико недјеља и објављен и постане закон, онда ће државе саме поново да одлучују да ли је абортус незаконит и кажњив. А према Центру за репродуктивна права, организацији за људска права која се залаже за самоопредјељење жена, то значи да жене у више од половине америчких држава више неће имати права на абортус. У некима одмах након пресуде Врховног суда, навела је новинарка, а пренијели медији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 18:30