Са богослужења у манастиру Стањевићи  / -Фото: Отац Данило Романов
20/06/2021 u 11:45 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митрополит Јоаникије: Усвојили су резолуцији о Сребреници, а гдје су Јасеновац и Велика?

Подсјетимо, крајем децембра прошле године ДФ је предложио Скупштини, на чијем је челу Алекса Бечић, да усвоји Резолуцију о геноциду у селу Велика, код Плава

Митрополит Јоаникије служио је јутрос литургију у манастиру Стањевићи код Будве, гдје је прокоментарисао недавно усвојену Резолуцију о Сребреници у Скупштини Црне Горе. 

- Усвојили су резолуцију тако како су је усвојили, а гдје је Јасеновац? Гдје је Јадовно? Гдје је Велика?- казао је митрополит. 

Он је казао да се међусобни проблеми у Црној Гори неће ријешити ни из Брисела, ни из Вашингтона.

image

Фото: Митрополија

-Фото: Митрополија

- Кад је власт и кад су посланици у Црној Гори поменули злочин у Велици? Тек ево скоро - казао је митрополит, питајући се гдје су власти биле да осуде те злочинем и да се поклоне жртвама.

- То мјесто се налазе овдје, у Црној Гори. Претходна власт је потискивала ова страдања, али је то остало у народном памћењу.  Они који се хвале да су антифашисти, фашистичке злочине геноцидних СС дивизија никада нијесу осудили. Ако се испунимо благог духа од овог празника мира, љубави, слоге, правде, истине и доброте, па да будемо људи и прво сједнемо и разговарамо, да видимо како ћемо помоћи народу, држави, како ћемо ријешити наше унутрашње проблеме које нико други не може да ријеши, а није ни поштено ни људски ни у складу са нашим менталитетом да било ко други у нашој кући долази да нас мири и успоставља ред- нагласио је митрополит и позвао оне који су на власти да се ослободе вишка страсти, мржње и осуде, те да као одговорни људи побрину о интересу народа, а не о личном и интересу својих странака- поручио је митрополит. 

Како је најављено, након литургије у манастиру Стањевићи биће одржана духовна академија поводом 80 година од почетка новог страдања српског народа (1941 – 2021).

image
Фото: Отац Данило Романов
image

Фото: Инстаграм, Бунт ЦГ

-Фото: Инстаграм, Бунт ЦГ

Подсјетимо, још крајем децембра прошле године ДФ је предложио Скупштини, на чијем је челу Алекса Бечић, да усвоји Резолуцију о геноциду у селу Велика, код Плава. 

image
Фото: Приватна архива

У предлогу је, између осталог писало да општина Плав прогласи 28. јул Даном сјећања на жртве геноцида у овом селу.

- Скупштина констатује на основу бројних доказа и свједочанстава да стравични злочин који се догодио у селу Велика 28. јула 1944. године несумњиво представља геноцид, у којем је за кратко вријеме на монструозан начин убијена већина тадашњих житеља овог краја, недужних цивила, дјеце, жена, старих и немоћних лица - пише у резолуцији.

Подсјетимо, припадници дивизије "Принц Еуген" 28. јула 1944. године убили су више од 600 житеља овог села. 

НВО Kлуб Велика је прије пет година званично предао тадашњој Влади Црне Горе иницијативу за утврђивање пуне истине о геноциду, али су остали без одговора. Представници ове НВО тврде да је број убијених мјештана у овом селу био м,ного већи и да се још ради на прикупљању података. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:40