Предраг Митровић / - архива
25/05/2022 u 19:11 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић: Ми немамо луксуз да имамо нерадне дане

Наш став је да нерадна недjеља треба да важи за све запослене чија производња и рад не захтијевају континуирани посао, поручила је Ивана Михаиловић

Прича о евентуалном укидању нерадне недjеље поново је актуелизована на самом прагу туристичке сезоне. И док се синдикати боре против укидања нерадне недјеље, послодавци сматрају да сваки дан треба да буде радан, макар док сезона траје.

Замјеник генералног секретара Уније слободних синдиката (УССЦГ) Ивана Михаиловић казала је у изјави за "Дан" да од октобра 2019. године траје притисак трговачких удружења да се укине нерадна недјеља. Поручује да та радничка организација остаје у борби да задржи то стечено право у трговини.

– Као одговаран социјални партнер, пошто смо 2020. године имали катастрофалну туристичку сезону, спремни смо били да изађемо у сусрет у смислу прављена неког компромиса у коме бисмо као један од услова предвидјели стопроцентно увећање зараде свим запосленим који раде недјељом уз потписивање Општег колективног уговора и појачану инспекцијску контролу. Међутим, до тога није дошло јер је Унија слободних синдиката инсистирала да се то уведе за предузећа која броје до десет запослних и то су углавном породичне фирме. Како видимо, медији и послодавачка удружења све више стварају притисак на ову тему која ће се очигледно поново отворити и кроз социјални дијалог видјети шта ће бити намјере послодаваца и актуелне власти. Наравно да нам није прихватљиво укидање нерадне недјеље, али као одговорни социјални партнер учествоваћемо у преговорима. Они који доносе одлуке могу и да их укину. Борићемо се за нерадну недјељу. Наш став је да недјеља треба да буде нерадна за све запослене чија производња и рад не захтијевају континуирани посао – закључује Михаиловићева.

Предсједник Уније послодавца (УПЦГ) Предраг Митровић у изјави за наше новине поручује да ми немамо луксуз да можемо да разговарамо о нерадним данима. Истиче да је он за радну недјељу.

– И због послодаваца и због радника радника организовати сваки радни дан колико је могуће током сезоне јер се ту ради само о неколико мјесеци, а прије свега су заинтресовани и запослени да добију веће надокнаде које се усагласе. Важно је напоменути да ће радити само они који желе да раде. У овом случају показујемо се као недостојна туристичка дестинација, када морате да тражите основне намирнице по три дана као што је било током претходних празника. Туристи нијесу могли да купе основне ствари. Као одговорни социјални партнери спремни смо да дамо озбиљну надокнаду за тај дан. Потпуно су отворена врата за договор. Похваљујем министра Ђуровића који је покренуо ту причу. Треба наћи компромис којим нико неће бити угрожен. Има по мало популизма када синдикати изјављују да је нерадна недјеља заштита запосленог, а то је супротно. Ми смо да недјеља буде радна у оквирима времена који то захтијевају – туристичка сезона два или три мјесеца на Приморју и Жабљаку и Колашину у туристичким центима, такође, током сезоне. Треба видјети како је то у другим државама. Тиме нико не губи, а сви добијају – поручује Митровић.

Планира се из визуре ДПС капитала

Поповићева је додала да се не води држава, нити се грађанима служи тако што се планира из визуре ДПС капитала, већ се она мора водити из угла грађанина.

– Да будемо краjње конкретни: за почетак нема укидања нерадне недjеље. Нема укидања ни повећаних плата, jер jе то наша заслуга, а право радника. А за даље, слиjеди укидање, али на изборима, нелегитимне Владе и помагача. Због свих грађана Црне Горе и њихове боље будућности – закључује она.

Министар економског развоjа и туризма у нелегитимноj Влади Горан Ђуровић поручуjе црногорским радницима како се поводом нерадне недjеље "мора наћи компромис". Дакако, министар нелегитимне Владе, иначе бизнисмен и милионер, не мисли да таj компромис подразумиjева да се иде даље у правцу остваривања радничких права коjа гарантуjу достоjанство рада и живота, саопштила је јуче посланик Демократа Зденка Поповић.

– Дакле, не мисли да се држава треба на све начине изборити да запослени имаjу по два слободна дана недjељно, већ простор за компромис види и у укидању оног jедног, коjи jе тек однедавно освоjена слобода. Тако нам се ових дана све jаче и jаче, са све више адреса обjашњава да jе нерадна недjеља проблем – за власнике бизниса. И то не jедини! Ту су и повећане плате, а посебно им боде очи она минимална, од 450 еура. Jер, ваљда држава постоjи због њих, а не због грађана. Ваљда jе њихово право на екстра зараду преко леђа црногорског грађанина прече од потребе породица да буду заjедно макар таj jедан дан недjељно? То jе схватање ове дружине: ту радну недjељу су радници jедва отели од ДПС бизнисмена, а сад би ова нелегитимна Влада то да им поништи. А за чиjу корист – упитала је Поповићева.

Додаје да нам се са других адреса, али очито врло синхронизовано, пласираjу и патетичне, невjеште неистине како, ето, туриста коjи дође недjељом нема гдjе ни сувенир да купи, jер jе како кажу све затворено.
– Притом заборављаjу да недjељом раде кафићи, ресторани, пекаре, бензинске пумпе, кладионице, трафике… баш као и сувенирнице. Међутим, можда нам о томе за чиjи интерес се све ово ради наjбоље говори слика са Абазовићевог приjема за Дан независности – истакла је Поповићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:55