Митровић на Експо Дубаи / - Министарство
19/01/2022 u 09:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић на Експо Дубаи: Примарни циљ поновно враћање природи

Црна Гора у претходној години прогласила три заштићена морска подручја, те да слиједи напоран рад на дефинисању најбољег модела управљања, при чему би подршка УАЕ била од изузетног значаја, наводи се у саопштењу

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић са сарадницима борави у званичној посјети Уједињеним Арапским Емиратима. Представници делегације узели су учешће на церемонији отварања „Абу Даби Недјеље одрживости (ADSW)“, која представља глобалну платформу за убрзавање одрживог развоја на свјетском нивоу, као и церемонији додјела Зајед награда за одрживост, које су одржане 17. јануара о.г. на ЕКСПО 2020 Дубаи, саопштено је из министарства.

Министар Митровић се током посјете састао са Mariam Bint Mohammed Saeed Almheiri, министарком за климатске промјене и животну средину Уједињених Арапских Емирата.

image

Митровић на Експо Дубаи

- Министарство

- Митровић је указао на бројне потенцијале за унапређење сарадње у областима заштите животне средине и биодиверзитета. Информисао да је Црна Гора у претходној години прогласила три заштићена морска подручја, те да слиједи напоран рад на дефинисању најбољег модела управљања истима, при чему би подршка Уједињених Арапских Емирата била од изузетног значаја - наводи се у саопштењу.

Имајући у виду да је одрживост једна од кровних подтема ЕКСПО-а, министар Митровић је подсјетио да је у павиљону Црне Горе на ову тему постављена изложба „Благословени природом“, чиме се промовише највеће црногорско богатство.

image

Митровић на Експо Дубаи

- Министарство

- Поновно враћање природи, очување и ефикасно управљање морским и копненим екосистемима, очување биодиверзитета, као и интегрисање ових питања у кључна стратешка и планска документа наш је примарни циљ - поручио је министар Митровић.

Министарска Алмхеири се захвалила на учешћу црногорске делегације на „Абу Даби Недјељи одрживости“ и исказала спремност за интензивирање активности на пољу билатералне сарадње. Истакла је значај питања климатских промјена и указала да је очување погођених врста у морским и копненим екосистемима и очување вриједног биодиверзитета од суштинског значаја за њихову земљу, чему најбоље свједочи 49 заштићених подручја, од чега је 15 изузетно вриједних  морских. Такође, саопштила је да су и питања управљања отпадом и квалитет ваздуха високо на љествици приоритета министарства којим руководи.

image

Митровић на Експо Дубаи

- Министарство

Министарка Алмехири је напоменула да је предност црногорског Министарства да обједињује надлежности везане за екологију и за просторно планирања, чиме се може постићи склад оба аспекта, са чиме се министер Митровић сагласио и додао да ће у будућности активности Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Црне Горе бити на еколошком планирању. 

Договорено је интензивирање сарадње двије земље у области очувања биодиверзитета, са акцентом на националне паркове и заштићена подручја, а са крајњим циљем постизања ефикасног управљања истима.

У оквиру павиљона Црне Горе на ЕКСПО 2020 црногорска делегација присуствовала је презентацији „Најбоље из Црне Горе –Инвестиције и животни стил”, на којој су представљени инвестициони потенцијали кроз платформу за улагања, након чега је услиједила дискусија.

За делегацију је, поред павиљона Црне Горе, уприличена и посјета павиљонима Уједињених Арапских Емирата, Краљевине Саудијске Арабије, Сједињених Америчких Држава, Њемачке, Русије, Србије, Хрватске и Јапана. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:07