Милорад Митровић / - фото: Портал РТЦГ
09/09/2021 u 08:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић: Сjечом и паљењем остаћемо без шума

Митровић одговорно тврди да су сви пожари у Црноj Гори подметнути

Уколико држава настави да даjе да шуму Гостеч сиjече како ко хоће, остаћемо без шума, казао jе предсjедник Еколошког друштва “Брезница” Милорад Митровић. Он тврди да jе на дjелу девастациjа те пљеваљске шуме. С друге стране, из Управе за шуме одговараjу да нема говора о девастациjи и да се све ради по закону.

Митровић одговорно тврди да су сви пожари у Црноj Гори подметнути.

“Ако имамо шумске етапе гдjе се сjекла и извлачила шума, квалитетна грађа, а ове године ту имамо пожаре, онда нешто ниjе у реду”, казао jе Митровић у Jутарњем програму ТВЦГ, пише портал РТЦГ.

Из Управе за шуме тврде да се врши контрола.

“Комисиjа jе констатовала да jе дознака извршена стручно и да се не ради о крчењу и девастациjи шума, нити да постоjи опасност од ерозиjеи нарушавања шумског земљишт. Нема говора о варварском или дивљачког односа према шумама”, саопштили су из Управе за шуме.

Митровић сматра да уколико се настави с праксом да шуму Гостеч сиjече како ко хоће, остаћемо без шума.

“Jер 24 сата пролазе камиони црногорским друмовима са осjеченом дрвном и техночком грађом коjа нема ни jедног чекића. Мора да се стане на пут крађи шуме и паљењу шума”, казао jе он.

Тврди да jе неко у повлашћеном положаjу.

Из Управе за шуме тврде да jе на брду Гостеч риjеч о сjечи шума искључиво за потребе намиривања становништва у руралном подручjу за огриjев.

“Све jе у складу са законским прописима и усвоjеним планским документима и по дознаци гдjе jедно домаћинство може добити до 10 метара кубнихдрвета што jе и регулисано законским одредбама. Нико ниjе стављен у повлашћен положаj у односу на друге нити jе могло доћи до сjече 100 до 300 метара кубних годишње”, саопштено jе из Управе.

Митровић jе казао да jе овакво управљање шумама неодрживо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:26