Мјештани Бара Краљских бране воде / - приватна архива
19/12/2021 u 12:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мjештани Краљских Бара: Не дамо ни стопу земље, ни лист са дрвета, ни кап воде

Оваj штетни проjекат ће оставити оваj краj без воде, те тиме траjно утицати на промjену свега природног у овом краjу и учинити да се мjештани мораjу исељавати, измиjенити климу, те учинити да сваки облик живота у овом краjу буде немогућ, истичу мјештани

Мjештани Краљских Бара данас су се поново окупили на Честогазу како би подсjетили црногорску jавност и државне органе на нериjешен проблем са изградњом МХЕ у овом краjу. Мjештани се већ 17 мjесеци противе изградњи три мини-хидроелекране у овом краjу, jер овакав проjекат наноси непоправљиву штету животноj средини овог краjа, девастира природу, те планира да под Комовима остави сува риjечна корита три водотока у укупноj дужини од 10 км, каже Милован Лабовић, предсједник Мјесне заједнице Баре Краљске.

- Поред свега овога, оваj штетни проjекат ће оставити оваj краj без воде, те тиме траjно утицати на промjену свега природног у овом краjу и учинити да се мjештани мораjу исељавати, измиjенити климу, те учинити да сваки облик живота у овом краjу буде немогућ. Немогућ би био и било какав други развоj овог краjа, те се оваквим проjектом жели траjно уништити jедина нетакнута цjелина покомовског краjа - истиче Лабовић у име мјештана.

image

Мјештани Бара Краљских бране воде

- приватна архива

С обизиром на то да краjем децембра ове године истиче Концесиони уговор о изградњи три мХЕ у овом краjу, мjештани захтиjеваjу од Владе Црне Горе и ресорних министарстава да неодложно раскину поменути уговор и све издате дозволе, те да више никада не учине штету овоме краjу кроз овакав или сличан проjекат. Подсjећаjу црногорску jавност да планиране мХЕ на рjечицама Црња, Љубаштица и Црни Поток се намjераваjу градити у срцу Комова, те Регионалног парка природе “Комови”, а у току своjе борбе у одбрани рjечица мjештани су дошли до чињеница да се концесиони уговор односи само на jедну од поменутих рjечица - водоток Црња.

- Самим тим, друга два водотока коjа не припадаjу овоj рjечици се планираjу бесправно отуђити за потребе приватних и личних интереса поjединаца, интересних група и таjкуна - истичу мјештани.

Оно што оставља без текста мjештане jе и рад поjединих државних органа, институциjа и поjединаца, коjи очигледно кршење закона и прописа, те чињеница на терену, не желе да утврде, процесуираjу и донесу jедину исправну одлуку - раскид концесионог уговора.

- Све то због нетачних података у елаборату и дозволама, нериjешених имовинско-правних односа, као и већинском противљењу мjештана овог села. Чуди посебно и то што Основно државно тужилаштво у Колашину већ 16 мjесеци не може да утврди чињенично стање на терену, а то jе да водотоци Црни Поток, Честогаз и Љубаштица не припадаjу водотоку Црња! Ову институциjу чак ни чињеница да су радови започети на водотоку Честогаз, за коjи не постоjи ниjедна издата дозвола не наводи на обjективну сумњу и процесуирање кривичне приjаве пред надлежним судским органима - истиче се у саопштењу.

Доказ да мjештани воде исправну борбу против девастациjе животне средине, корупциjе и дискримациjе jе недавно додиjељена годишња награда за афирмациjу људских права и грађанског активизма од стране Центра за грађанско образовање. Овим путем мjештани jош jедном захваљуjу на награди за препознату борбу за очување правих вриjедности.

Са данашњег протестног скупа мjештани поново поручуjу да су одлучни да одбране своjе риjеке од девастациjе и нестанка, да одбране право на живот у здравоj животноj средини, те право на воду! Такође поручуjу да никакве градње мХЕ у овом краjу неће бити, те да ће оваj краj одлучно и истраjно бранити од свих коjи желе да га униште.

- Мjештани неће дозволити да се узме ни стопа земље, ни лист са дрвета, ни кап воде! Захтиjеваjу да се одмах уклоне све деривационе циjеви са терена, те да се водоток Честогаз и приватна имовина врате у првобитно стање, а да надлежне судске институциjе процесуираjу одговорне за насталу штету и ситуациjу у коjоj су се мjештани, оваj краj и природа нашла - каже Милован Лабовић, предсjедник МЗ Краљске Баре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:48