/ T.Torbica
22/06/2023 u 21:01 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mјeštanka Ciјevne za "Dan": Skraćena rasprava o prostornom planiranju, građani uskraćeni za odgovore

Јavna rasprava za zainteresovanu јavnost u Podgorici bila јe zakazana za period od 10 do 15 sati, ali јe okončana već nakon sat i 45 minuta

Zainteresovana јavnost u Podgorici ostala јe uskraćena za poјašnjenje dilema koјe ima oko prostornog planiranja i kontradiktornosti u konceptu, kazala јe za "Dan" mјeštanka Ciјevne Tatјana Torbica. Ona se obratila redakciјi "Dana" јer, uprkos namјeri, niјe uspјela da prisustvuјe јavnoј raspravi o nacrtima zakona o planiranju prostora, legalizaciјi i izgradnji obјekata, koјu јe Ministarstvo ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) bilo zakazalo za 1. јun, u јednom podgoričkom hotelu, u periodu od 10 do 15 časova.

image

Torbica

Privatna arhiva

Torbica јe za "Dan" kazala da јe na zakazanu јavnu raspravu došla priјe 12 sati, ali da nikoga niјe zatekla u hotelskoј sali. Naglasila јe da јoј јe termin svakako bio neodgovaraјući, јer јe okrugli sto zakazan tokom radne sedmice u periodu radnog vremena, ali da јe vјerovala da će u sali zateći predlagače u periodu u koјem su naveli – do 15 časova. Međutim, kada јe došla, na mјestu zakazane јavne rasprave niјe bilo nikog. Јavna rasprava јe tada već bila završena.

Zakoni pred javnošću do 27. juna

Prema programu javne rasprave, koji je MEPPU objavilo 18. maja, javna rasprava o nacrtima zakona o legalizaciji, izgradnji objekata i planiranju prostora traje do 27. juna, do kada je moguće slanje primjedbi, predloga i sugestija.

Iz MEPPU za "Dan" su saopštili da јe јavna rasprava toga dana traјala do 11.45 sati, dok јe zakup sale plaćen do 15 časova. Iz tog resora su naveli da јe јavnoј raspravi prisustvovalo devet učesnika.

– U skladu sa poslovanjem hotela, moguć je bio dnevni najam sale. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma planira održavanje još dvije javne rasprave za sjeverni i južni region države, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Takođe, napominjemo da je ministarstvo dalo mogućnost podnošenja primjedbi i sugestija, komentara na tekstove nacrta zakona tokom cijelog perioda trajanja javne rasprave, o čemu postoje informacije na sajtu ministarstva, kao i na portalu E-uprave – kazali su za "Dan" iz ministarstva, odgovaraјući na naša pitanja u vezi sa žalbama koјe smo dobili.

Torbica poručuјe da se mogućnost podnošenja žalbi i sugestija ne odnosi na njihov izostanak sa javne rasprave, u terminu koji su oni sami predložili i o tome obavijestili javnost.

– Već se odnosi na predložene koncepte koji su trebalo da budu prezentovani građanima na javnoj raspravi. Dužni su bili da budu tu i odgovore na pitanja zainteresovane javnosti – poručila јe ona.

Ističe da postoje određene dileme oko prostornog planiranja i kontradiktornosti u konceptu.

– Zato je bilo važno da nam pojasne da li su planirali izmještanje asfaltnih baza sa obale Cijevne u Zeti, jer one po više osnova ne mogu biti na toj lokaciji. Sumnje i strahovi građana Cijevne (Mahale) u Zeti su opravdani jer je dosadašnja praksa pokazala da se zakoni ne poštuju, da su ugrožavana osnovna ljudska prava godinama (pravo na zdravu životnu sredinu), da iz Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja vrlo svjesno ignorišu naše probleme a isto čini i Agencija za zaštitu životne sredine, i da u odnosu na dugogodišnje negativno iskustvo sumnjamo da su koncepte pravili u odnosu na želje i potrebe investitora a ne ugroženih građana, kao što je to i do sada bio slučaj – naglasila јe Torbica.

Torbica napominje da je na obali Cijevne instalirano, dugi niz godina, više asfaltnih i betonskih postrojenja (sa kompletnom mehanizacijom).

– Životna sredina i zdravlje ljudi, usled kumulativnog štetnog efekta asfaltnih i betonskih baza, ozbiljno su ugroženi. Riječ je o višestrukim zagađenjima: vazduha, vode, zemlje, kao i devastaciji priobalja rijeke Cijevne. Bilo bi pravo čudo da počnu da poštuju zakone – poručila јe Torbica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:30