”Mjesto za dvoje” akcija / - SCS PODGORICA
23/06/2023 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Mjesto za tvoje": 120 volontera iz inostranstva gradi društveni centar u Podgorici

"Mjesto za tvoje" je inicijativa za pokretanje društveno-kulturnog centra kroz adaptaciju i oživljavanje nekog od napuštenih objekata u glavnom gradu Crne Gore

Kraj jula mjeseca donosi pravo osvježenje za društveni život u Podgorici, i to kroz prizmu međunarodnog omladinskog aktivizma.

Inicijativu koja uključuje šest omladinskih organizacija iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore pokreće Toestand iz Brisela, organizacija koja od 2012. godine posjećuje gradove širom Evrope, pružajući podršku lokalnim snagama u oživljavanju napuštenih prostora, ulivajući im novi život i svrhu, kroz pokretanje društveno-kulturnih centara i izgradnju skejt parkova.

U posljednjih nekoliko godina Toestand je svoje akcije usmjerio na balkanske zemlje, i uspješno pomogao lokalnoj omladini u Sarajevu, Prištini, Tetovu i Uzini da pokrenu društveno-kulturne centre u svojim zajednicama, a sada je na redu Podgorica.

Krajem 2022. godine, posljednji korisnici Toestand akcija – Društveno-kulturni centar Sarajevo, kontaktirali su omladinu iz Podgorice i pokrenuli talas dobre energije i želje za promjenom koji je okupio oko 20 lokalnih omladinaca, a koji su nakon toga, kroz desetak sastanaka u Omladinskom kulturnom centru Zabjelo ali i kroz istraživanje na terenu, identifikovali nekoliko objekata u Podgorici koji bi bili podobni za revitalizaciju u društveno-korisne svrhe.

Rezultati ovog istraživanja, dalji planovi, kao i odluka o objektu koji će biti adaptiran, biće predstavljeni ove subote, 24. juna, sa početkom u 20 časova, u prostoru 201 Engaging Space, koji se se nalazi u Ulici Kralja Nikole broj 10 (zgrada Šofranac). Svi zainteresovani su dobrodošli da prisustvuju i daju svoj doprinos u vidu predloga i ideja.

Osim društvenog centra, inicijativa uključuje i izgradnju skejt parka koji svaki veći grad Evrope već posjeduje, ali ne i Podgorica, uprkos rastućoj skejt kulturi među mladima u glavnom gradu. Volonterska akcija je zakazana za period od 21. jula do 1. avgusta.

"Mjesto za tvoje", kao što sami naziv kaže, ima za cilj da stvori prostor u kojem su svi dobrodošli, koji podstiče druženje i kreativnost, a jedina ograničenja su nulta tolerancija prema predrasudama, diskriminaciji i bilo kakvim oblicima agresivnosti, uz poštovanje važećih zakonskih propisa.

Inicijativa se realizuje kroz Erasmus+ projekat koji podržava Evropska unija, što podrazumijeva finansijska sredstva za hranu i smještaj u Podgorici za oko 120 volontera iz inostranstva koji će krajem jula posjetiti Crnu Goru. Projekat sprovodi Toestand sa partnerskim organizacijama iz regiona Termokiss, SCS Tetovo, DKC Sarajevo i NVU Mali prst iz Podgorice. U toku je osnivanje posebnog nevladinog udruženja kako bi se formalizovala organizacija mladih iz Podgorice, koji će biti budući čuvari i prvi od nadamo se brojnih budućih korisnika novog društveno-kulturnog centra u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:07