Forum mladih URA / - FOTO: GP URA
11/09/2022 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mladi URA: Ekstremne vremenske nepogode u Crnoj Gori posljedica klimatskih promjena

Naglašavaju da vrijedi pomenuti da je taksonomija održivih aktivnosti Evropske Unije, donešena ove godine, označila gas kao zelenu investiciju

Velika incidencija ekstremnih vremenskih nepogoda u Crnoj Gori posljedica je klimatskih promjena. Preko 70 odsto emisija ugljen dioksida od perioda industrijalizacije potiče od razvijenih zemalja i direktni je uzročnik povećanoj učestalosti ekstremnih vremenskih nepogoda. Šesti izvještaj Ujedinjenih Nacija izrečito naglašava da Crnoj Gori prijete učestalnije obilne padavine i temperature od preko 40 stepeni, u koliko svijet drastično ne smanji upotrebu fosilnih goriva, saopštili su danas iz Foruma mladih Građanskog pokreta URA.

Kako su kazali, scenario iz tog izvještaja je već postao naša sadašnjost.

- Toplotni talasi, požari i poplave postaju nova svakodnevnica tokom ljetnje sezone. Što je još zabrinjavajuće jeste da Crna Gora iz godine u godinu ulazi u sezonu bez potrebnih kapaciteta za borbu protiv vremenskih nepogoda, posebno požara, a kapaciteti saveznika koji nam stoje na raspolaganju ne uzimaju u obzir obimne promjene u učestalosti i razmjerama neprilika izazvanim klimatskim promjenama - dodaju oni.

Naglašavaju da vrijedi pomenuti da je taksonomija održivih aktivnosti Evropske Unije, donešena ove godine, označila gas kao zelenu investiciju.

- I to uprkos velikoj opoziciji Evropskih Zelenih, mnogobrojnih subjekata i naše Federacije koji su ukazivali da će takav potez ugroziti ciljeve pariškog dogovora o klimatskim promjenama i izazvati energetsku nestabilnost. Želimo da stavimo apel na Vladu Crne Gore da umjesto devastacije prirode i proširenja vojnih kapaciteta sagledaju realne potrebe naše države i ulože napore ka proširivanju prioritetnih kapaciteta za borbu protiv vremenskih nepogoda. Takođe smatramo da naši saveznici moraju uzeti u obzir potrebu proširivanja kapaciteta namjenjenih za pomoć usled istih, a posebno požara - naveli su u saopštenju.

Forum mladih URA će, kako su najavili, u sklopu svoje Federacije nastaviti sa isticanjem problema južnoevropskih i južnoistočnoevropskih država prouzrokovanih klimatskim promjenama i nastaviti borbu za istinska i dugoročna rješenja i što bržu tranziciju na održive izvore energije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:42