/ igor galić- foto: srđa boljević
13/01/2023 u 09:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMR-om vakcinisano 60 odsto predškolaca, epidemija na pragu

Galić je ponovio da zbog niskog nivoa vakcinisane djece i prvih slučajeva infekcije u susjednoj Srbiji, i u Crnoj Gori uskoro možemo očekivati prve slučajeve infekcije u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je protiv malih boginja vakcinisano 60 odsto djece predškolskog uzasta dok je za kolektivan imunitet neophodano preko 95 odsto vakcinisanih, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Igor Galić.

On je ponovio da zbog niskog nivoa vakcinisane djece i prvih slučajeva infekcije u susjednoj Srbiji, i u Crnoj Gori uskoro možemo očekivati prve slučajeve infekcije u Crnoj Gori.

- Među djecom 2021. godište, broj vakcinisane djece sa 13 mjeseci je nizak i iznosi 3,3odsto a do 24 mjeseca 11,7 odsto. Za 2020. godište sa 13 mjeseci je vakcinisano 3,9 odsto do 24 mjeseca 23,1 odsto. Taj procenat dalje raste. Za 2010. godište sa prvih 13 mjeseci vakcinisano je oko 47 odsto djece a sa dvije godine 78 odsto. Ako gledamo predškolski uzast obuhvat vakcinisane djece je iznad 60 odsto. To nije dovoljno jer je za kolektivan imunitet neophodan obuhvat preko 95 odsto- istakao je Galić u emisiji Dobro jutro Crna Goro.

On je upozorio da je epidemija malih boginja na pragu i pozvao roditelje da što prije vakcinišu svoju djecu. U IJZCG se kaže nadaju da do epidemije neće doći ali će ona, kako ej dodao podrazumijevati i restrikcije.

- Ako se pojavi u vrtiću jedna osoba svi će ići u izolaciju tokom inkubacionog perioda od 3 nedjelje- istakao je Galić i dodao da će u ponedjeljak na sastanku sa kolegama iz Ministrastva zdravlja razmatrati situaciju.

- Učinićemo sve da sporiječimo epidemiju u Crnoj Gori- kazao je Galić.

Podsjećamo, prethodnih dana zabilježeni su slučajevi malih boginja u Srbiji.

- Možemo očekivati prvih slučajeva obzirom na komunikaciju, transport i međunarodnu trgovinu koja se obavlja posebno u regionu i obzirom na slab obuhvat imunizacijom-  kazao je direktor IJZCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. septembar 2023 13:36