/ -FOTO: BERANE ONLINE
11/02/2023 u 10:30 h
Darko Jovović, Natalija MrdakDarko Jovović, Natalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MMR vakcinu u Beranama nije primilo 297 dvogodišnjaka

Najveći broj djece nije primio vakcinu u uzrastu kada je vakcinacija kao zaštita od malih boginja najpotrebnija, kazali su nam iz beranskog Doma zdravlja

Кampanja vakcinacije protiv malih boginja dala je rezultate, ali, i pored toga, broj roditelja koji dovodi djecu i dalje je nedovoljan, posebno kada je u pitanju predškolski uzrast, saopštili su "Danu" iz Doma zdravlja Berane.

Saopštili su da je od 16. januara, kada je započeta kampanjska vakcinacija, do 7. februara vakcinisano 164 djece.

– Na području Berana za uzrast do 18 godina, odnosno za djecu rođenu od 2004. do 2021. godine, od 6.024 obveznika vakcinisano je 5.353. To znači da za ovaj uzrast nije vakcinisan 671 obveznik. MMR vakcinu nije primilo 297 dvogodišnjaka od ukupno njih 552, koliko ih podliježe vakcinaciji. Što se tiče djece predškolskog uzrasta, njih 87 nije vakcinisano, što znači da najveći broj djece nije primio vakcinu u uzrastu kada je vakcinacija kao zaštita najpotrebnija – kazali su nam iz beranskog Doma zdravlja.

Zabrinjavajuće prognoze

Epidemiolozi su ranije upozorili da na teritoriji Zapadnog Balkana ne postoji kolektivni imunitet protiv malih boginja, što je dodatni problem u sprečavanju pojave virusa.

Prema podacima međunarodnih organizacija, Crna Gora je u svijetu imala najniži postotak djece vakcinisane protiv malih boginja. Ispod svjetskog prosjeka od 81 odsto vakcinisanih su i Srbija, Makedonija i BiH.

Na situaciju u Crnoj Gori upozoravali su i iz UNICEF-a.

– U slučaju epidemije malih boginja, jedno od 20 oboljele djece može biti hospitalizovano, prvenstveno zbog komplikacija kao što je upala pluća, dok bi jedno od hiljadu oboljele djece preminulo – upozorio je ranije Senad Begić, viši konsultant UNICEF-a za zdravlje.

Dodali su da dosad nije bilo nestašice MMR vakcine i da je imaju u planiranim količinama za svakog obveznika.

Istakli su da je na području opštine Petnjica, gdje radi zdravstvena stanica u okviru Doma zdravlja Berane, za uzrast do 18 godna od ukupno 774 obveznika vakcinisano njih 723, što znači da je nevakcinisanih 51.

Od ukupno 59 dvogodišnjaka u Petnjici vakcinu nije primilo 23, a nije vakcinisano ni 10 djece predškolskog uzrasta. Od početka kapanje, na području opštine Petnjica vakcinisano je šest mališana predškolskog uzrasta.

Na području opštine Andrijevica vakcinisana je većina obveznika uzrasta do 18 godina, a vakcinu nije primilo njih 19. To su nam saopštili iz andrijevičkog Doma zdravlja, uz napomenu da je najviše nevakcinisanih dvogodišnjaka – 10.

U podacima koji su nam dostavljeni navodi se da su sva djeca rođena u opštini Andrijevica u perodi od 2005. do 2015 godine vakcinisana protiv malih boginja. Vakcinisana su i sva djeca rođena 2017. i 2018. godine.

Među djecom rođenom 2016. godine ima samo jedno nevakcinisano, kao i među onom rođenom 2019. godine. Od ukupnog broja djece rođene 2020. godine, nevakcinisano je njih četvoro, ili 10,53 odsto.

Iz andrijevičkog Doma zdravlja su kazali da imaju dovoljno vakcina protiv malih boginja i da je evidentno da je tokom kampanje povećan broj vakcinisane djece.

U Crnoj Gori MMR vakcinu nije primilo više od 25.000 djece do 18 godina, a nakon registrovanja prvih slučajeva malih boginja u Srbiji, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su kampanju za imunizaciju. Кako je ranije saopšteno, čak 18.000 nevakcinisane djece predškolskog uzrasta predstavlja najrizičniju grupu u slučaju epidemije morbila u Crnoj Gori.

Iz Montefarma je saopšteno da domovi zdravlja trenutno imaju dovoljne količine vakcina, a da će do kraja godine biti isporučeno još 12.000 doza.

Iz Instituta za javno zdravlje "Danu" su ove sedmice kazali da u Crnoj Gori nema registrovanih slučajeva zaraze. Кako je saopšteno, za pet sumnjivih slučajeva registrovanih u januaru potvrđeno je da se ne radi o malim boginjama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 20:56