ilustracija / -SHUTTERSTOCK
25/08/2023 u 11:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moguće širenje novog soјa korone narednih sedmica

Porast u broju slučajeva, kao i u prethodnim sezonama, može se povezati sa drugim pokretačima koji su mogli doprinijeti većoj stopi transmisije: aktuela turistička sezona, okupljanja na raznim masovnim događanjima i pad imunološke zaštite nakon par mjeseci niske incidencije bolesti, kazali su iz IЈZ za "Dan"

U Crnoj Gori je na dan 22. avgust 131 osoba bila pozitivna na kovid-19, a na osnovu podataka koji se bilježe može se očekivati da će novi podsoj virusa EG.5 dovesti do povećane transmisije virusa u nadolazećim sedmicama, pa će Institut za javno zdravlje (IЈZ) nastaviti kontinuirano da sprovodi epidemiološki nadzor. To јe "Danu" saopšteno iz IЈZ, uz podsјećanje da јe posljednji "vrhunac" u obolijevanju na globalnom nivou zabilježen u novembru/decembru 2022. godine, a od tog perioda do juna 2023. bilježi se pad u broјu oboljelih. Od sredine jula 2023. godine bilježi se porast u transmisiji infekcije u pojedinim zemljama Evropske unije (Portugal, Velika Britanija, Španija...).

– Važno je napomenuti da se porast u broju slučajeva, kao i u prethodnim sezonama, može povezati sa drugim pokretačima koji su mogli doprinijeti većoj stopi transmisije: aktuela turistička sezona i okupljanja na raznim masovnim događanjima, kao i pad imunološke zaštite nakon par mjeseci niske incidencije bolesti. Međutim, treba imati u vidu da čak i kada kovid-19 ne bi uslovljavao veliki porast u broju slučajeva obolijevanja hospitalizacije, u kombinaciji sa redovnom cirkulacijom virusa gripa i dalje će nam uzrokovati stvarne i ozbiljne poteškoće – istakli su iz IЈZ.

Preporuke ostaju iste

Brajović navodi da je poštovanje preventivnih mjera i u jeku pandemije predstavljalo ozbiljan izazov.

– Naše "relaksirano" ponašanje tokom pandemije znatno je doprinosilo intenziviranju transmisije. SARS CoV2 virus je i dalje u cirkulaciji u regionu Evrope, izaziva ozbiljna oboljenja i odnosi živote. Neophodno je da zemlje budno prate kovid-19 i njegov uticaj, kao i da budu pripravne i pruže odgovor u slučaju povećanog nivoa prijetnje. Za građane preporuke SZO ostaju nepromijenjene. Preventivne mjere, higijena ruku, upotreba maske u zatvorenom prostoru sa lošom ventilacijom, testiranje u slučaju pojave simptoma i vakcinacija čuvaju naše zdravlje i štite nas od kovida – istakla je Brajović.

Kako su dodali, trenutna epidemiološka situacija u zemlji je stabilna, sa očekivanom i uobičajenom stopom obolijevanja od zaraznih bolesti. U avgustu mjesecu (zaključno sa 24. avgustom) nije prijavljen nijedan smrtni ishod od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 17. februara 2023. godine objavila da je registrovan novi podsoj korona virusa, koji se ne razlikuje mnogo od prethodnih sojeva.

– Kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima virusa, treba očekivati da on u narednom periodu postane dominantan podsoj globalno, a samim tim i u Crnoj Gori – naveli su iz IЈZ.

Šefica SZO za Crnu Goru Mina Braјović kaže za "Dan" da raspoloživi epidemiološki podaci za Crnu Goru ukazuju da je epidemiološka situacija, kada je riječ o obolijevanju od kovida-19, veoma povoljna.

image

Brajović

– Podaci ukazuju da u protekle četiri sedmice broj novooboljelih i umrlih od kovida u regionu Evrope opada (za 65 odsto i 75 odsto) u poređenju sa prethodne četiri sedmice – navela јe Braјović.

Upitana da li јe kovid i dalje priјetnja, ističe da, iako јe akutna faza pandemije iza nas i proglašen јe kraj vanredne situacije na globalnom nivou, moramo imati na umu da je kovid i dalje prisutan.

– Još postoji realan rizik od mutacije i pojave novih sojeva koji će imati potencijal da se lakše prenose i koji će biti smrtonosniji. Podsjecanja radi, SZO je nedavno (9. avgusta) objavila da je novi soj – EG.5 predmet posebne pažnje. Registrovali smo stabilan rast prevalence ovog soja. Na temelju zaprimljenih materijala i uzoraka od 51 zemlje, zaključeno je da se soj EG.5 može širiti na globalnom nivou, ali na osnovu raspoloživih dokaza procijenjeni rizik je niskog nivoa. Vidimo da se ovaj soj širi u Evropi sa povećanom stopom infekcije. Detektovani su i prvi znaci rasta broja hospitalizovanih. U ovakvim okolnostima, preporuka SZO zemljama članicama je da je neophodno nastaviti sa nadzorom, kao i sa razmjenom pouzdanh epidemioloških i viroloških podataka generisanih kroz nadzor, a posebno kroz nadzor nad otpadnim vodama – rekla јe Braјović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:02