Монстат / фото: Срђан Бољевић
24/05/2022 u 11:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монстат: Минимална потрошачка корпа у априлу 732,5 еура

Од укупне вриjедности минималне потрошачке корпе, издаци за храну и безалкохолна пића су износили 334,8 еура, што jе 3,6 одсто више у односу на март - наводи се у саопштењу

Вриjедност минималне потрошачке корпе за април jе, према подацима Монстата, износила 732,5 еура, што jе 2,4 одсто више у односу на март.

- Од укупне вриjедности минималне потрошачке корпе, издаци за храну и безалкохолна пића су износили 334,8 еура, што jе 3,6 одсто више у односу на март - наводи се у саопштењу.

Статистичари су казали да су издаци за непрехрамбене производе и услуге износили 397,7 еура, што jе 1,4 одсто више у односу на март.

Минимална потрошачка корпа се односи на потрошњу домаћинства коjа укључуjе храну и непрехрамбене производе и услуге, коjом се омогућава одржавање живота и радне способности чланова домаћинства.

Минимална потрошачка корпа jе у складу са минималним препорукама Свjетске здравствене организациjе (WHO) и Приручника за исхрану Министарства пољопривреде Сjедињених Америчких Држава 2010. године (USDA Food Guide 2010) о минималноj вриjедности калориjског уноса хране у износу од 2,21 хиљаду калориjа дневно по особи.

- Вриjедност минималне потрошачке корпе jе заснована на подацима анкете о потрошњи домаћинстава и препорукама Свjетске банке (СБ). Вриjедност минималне потрошачке корпе за четворочлано домаћинство чине минимални мjесечни издаци коjи се односе на храну и безалкохолна пића и непрехрамбене производе и услуге - казали су из Монстата.

За израчунавање минималних издатака коjи се односе на храну и безалкохолна пића користе се просjечне циjене у текућем мjесецу и мjесечне количине у килограмима за четворочлано домаћинство.

За израчунавање вриjедности корпе непрехрамбених производа и услуга користе се индекси потрошачких циjена (ЦПИ).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:30