/ - Printscreen
06/06/2023 u 14:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MONSTAT: Svi zaključeni ugovori o zapošljavanju dostavljeni ASK-u u blagovremenom roku

Kako su naveli, postupajući u skladu sa ovim članom Uprava za statistiku je dobila potrebnu saglasnost od Ministarstva finansija, a za angažovanje ovih lica za polugodišnji period za 2023. godinu

Povodom izjave Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da uoči izbora ove godine sklopljeno preko 12 hiljada ugovora o zapošljavanju, te da je je Monstat sklopio 144 ugovora, reagovali su iz Uprave za statistiku (MONSTAT). Kako su naveli, Uprava za statistiku angažovanje ugovoraca vrši na osnovu Ugovora o djelu Zakona o obligacionim odnosima i svi zaključeni ugovori su u blagovremenom roku dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, čime je, kako navode, ispoštovana zakonska obaveza.

"Rad Uprave za statistiku, počiva na primjeni Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike  koji je pravni okvir za proizvodnju i diseminaciju zvanične statistike. Članom 31 citiranog zakona je propisano: "Proizvođači zvanične statistike mogu za vršenje pojedinih poslova u vezi sa aktivnostima zvanične statistike zaključivati ugovore sa fizičkim licima (anketar, procjenitelj, popisivač, kontrolor, instruktor i druga lica) ili pravnim licima registrovanim za obavljanje tih poslova, u skladu sa zakonom"", navodi se u saopštenju Monstata. 

MANS: Uoči izbora ove godine sklopljeno preko 12 hiljada ugovora o zapošljavanju, prednjače obrazovanje i zdravstvo

Kako su naveli, postupajući u skladu sa ovim članom Uprava za statistiku je dobila potrebnu saglasnost od Ministarstva finansija, a za angažovanje ovih lica za polugodišnji period za 2023. godinu.

"Uprava za statistiku angažovanje ugovoraca vrši na osnovu Ugovora o djelu u skladu sa čl. 669 Zakona o obligacionim odnosima. Sve zaključene ugovore, ovaj organ je u blagovremenom roku dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, čime je ispoštovao zakonsku obavezu", navodi se u saopštenju. 

Kako navode, godišnjim planom zvanične statistike za 2023. godinu propisan je broj statističkih istraživanja koje će sprovoditi Uprava za statistiku, ukupno 165.

"Statistička istraživanja se vrše na mjesečnom, kvartalnom, polugodišnjem, dvogodišnjem i trogodišnjem nivou, a velika statistička istraživanja i na desetogodišnjem nivou, kao npr. popis stanovništva. Ove vremenske različitosti uslovljavaju i vrijeme angažovanja ugovoraca, koji će ankete sprovoditi na terenu. Ovaj organ je veoma odgovoran u opredjeljenju koja će lica biti ugovorci, iz razloga njihovog kvalitetnog i kvantitativnog rada na terenu tj. prikupljanja podataka, jer se u daljem statističkom procesu - unosa, šifriranja, kontrole i obrade podataka, dobija zvaničan statistički podatak. Prikupljeni podaci moraju biti tačni i precizni i kvalitetni", ističe se u reagovanju. 

Navode da smatraju da se na osnovu iznijetog izjašnjenja, može sagledati sva kompleksnost statističkog rada u vezi sa brojem angažovanih anketara, a sve u cilju dobijanja kvalitetnog statističkog podatka.

"Uprava za statistiku zaključivanje ugovora sa anketarima, vrši u cilju obezbjeđivanja redovnog i kontinuiranog statističkog rada, a ne u cilju predizbornih i izbornih kampanja, predsjedničkih ili parlamentarnih izbora, uz poštovanje citiranih zakona" zaključuje se u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:46