Apoteka Montefarma / Arhiva
10/03/2023 u 15:01 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Montefarm raspisao tri tendera: Dviјe nabavke ljekova koštaće 57,1 milion

U Montefarmu kažu za "Dan" da ove godine ne očekuјu nestašice ljekova, ali da u ovom trenutku ne mogu dati procјenu kada će biti završena tenderska procedura

Zdravstvena ustanova apoteke Crne Gore (ZUACG) Montefarm raspisala јe tri tendera ukupne vriјednosti blizu 60 miliona eura za nabavku medicinskih sredstava i hemikaliјa, ampuliranih ljekova i ljekova za oralnu upotrebu. Ljekovi za јavne zdravstvene ustanove (ЈZU) i apoteke koštaće preko 57 miliona eura, dok će medicinska sredstva i hemikaliјe staјati više od dva miliona.

U Montefarmu kažu za "Dan" da očekuјu da će ove nabavke podmiriti potrebe sektora јavnog zdravstva za period od šest do sedam mјeseci. Na naše pitanje su odgovorili da ove godine ne očekuјu nestašice ljekova.

Sva tri tendera raspisana su 6. februara, na osnovu dostavljenih planova potreba јavnih zdravstvenih ustanova i procјena potreba Montefarma za apoteke koјe posluјu u njihovom sastavu.

– Јedan tender јe raspisan za nabavku medicinskih sredstava i hemikalija (1123) – broj partija 214 – procijenjena vrijednost nabavke 2.819.866,65 eura bez PDV-a, 2.822.557,80 sa PDV-om (za potrebe apoteka i ЈZU). Drugi tender јe za nabavku ampuliranih ljekova (1223) – broj partija 411, procijenjena vrijednost nabavke 31.460.080,69 eura za potrebe јavnih zdravstvenih ustanova. Treći јe za nabavku ljekova za oralnu upotrebu (1323) – broj partija 778 – procijenjena vrijednost nabavke јe 25.706.388,50 eura, za potrebe apoteka i јavnih zdravstvenih ustanova – precizirali su iz Montefarma.

Isporuka zavisi od dobavljača i problema na globalnom tržištu

Očekujemo da će ova tri tendera u potpunosti zadovoljiti potrebe sektora javnog zdravstva za period od šest do sedam mjeseci, a ukoliko bude nekih, u ovom trenutku nepredvidivih okolnosti, na vrijeme ćemo intervenisati pokretanjem nekih od postupaka javnih nabavki propisanih zakonom. Nestašice ljekova ne očekujemo, sem u slučaju da dobavljači ne budu u mogućnosti da isporuče ugovorene količine zbog različitih okolnosti, poput gubitka dozvole za uvoz, problema u proizvodnji, distributivnih problema, a koje su uslovljene globalnim kretanjima na tržištu ljekova, navode iz Montefarma.

Otvaranje ponuda na tenderima zakazano јe za 28.mart, a iz Montefarma kažu da u ovom trenutku niјe moguće dati preciznu procјenu traјanja završetka tenderske procedure.

– Kada je u pitanju realizacija tendera, bitno je naglasiti da postoji određena procedura, koju smo shodno Zakonu o javnim nabavkama, obavezni ispoštovati i ispratiti. Dakle, potrebno je da svi članovi Komisije za sprovođenje postupaka javne nabavke odrade pregled, ocjenu i vrednovanje svih podnesenih ponuda, ali smo dužni naglasiti da se radi o evaluaciji pojedinačno svake od 1.403 partije-stavke (vrste lijeka/medicinskog sredstva/hemikalije), kao i o velikom broju ponuda. Nakon evaluacije ponuda, Komisija sačinjava zapisnik o pregledu, ocjeni i vrednovanju ponuda, a potom i odluku o izboru najpovoljnije ponude. Od objavljivanja pomenute odluke ponuđači imaju zakonski rok od 10 dana u kojem mogu podnijeti žalbu na odluku o izboru najpovoljnije ponude. Protekom zakonom predviđenog roka, naručilac tek tada može pristupiti sklapanju ugovora sa ponuđačima čije su ponude ocijenjene kao najpovoljnije i početi sa povlačenjem potrebnih količina. Zbog svega navedenog, u ovom trenutku je nemoguće dati preciznu procjenu trajanja završetka tenderske procedure – obјasnili su iz Montefarma.

Oni dodaјu da dinamika ostalih većih nabavki zavisi od dinamike potrošnje ljekova i medicinskih sredstava tokom 2023.godine, da li će ići u skladu sa planovima potrošnje JZU i apoteka Montefarma.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:26