Вакцина спречава теже последице / фото: Лазар Ружић
15/09/2021 u 07:19 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтефарм због страха од грипа купује 27.180 вакцина

Стиже нам сезона респираторних инфекција, међу којима и грип који може да буде опасан ако се појави у ширем облику, с обзиром на то да имамо епидемију короне, истиче за "Дан" инфектолог Милован Живковић

Из Института за јавно здравље су пред почетак сезоне респираторних инфекција препоручили да се вакцинишу све особе старије од 50 година, док епидемиолози и инфектолози упозоравају да та инфекција са вирусом корона може бити веома опасна. Управо због опасности од појаве још једне епидемије вируса, Монтефарм је расписао тендер за набавку 27.180 доза вакцина против грипа, чија је вриједност 244.000 еура. Из Монтефарма је "Дану" саопштено да крајем октобра очекују испоруку вакцина против сезонског вируса.

Инфектолог Милован Живковић је у разговору за "Дан" истакао да сви они са хроничним обољењима који су примили вакцину против ковида 19 ниејсу заштићени од грипа, због чега морају обавезно да се имунизују.

– Стиже нам сезона респираторних инфекција, међу којима и грип који може да буде опасан ако се појави у ширем облику, с обзиром на то да имамо епидемију короне. Прошле године нас је то заобишло што не значи не значи да ћемо и ове јесени имати исту ситуацију. Иако током љета вирус обично није у замаху, показало се да имамо велики број заражених и могуће је да нас вирус корона поново изненади. Неће бити нимало пријатно ако будемо имали двије комбиноване инфекције у популацији, због чега апелујемо на све особе са коморбидитетима да се вакицинишу. Посебно су на удару особе са хроничним обољењима које не би могле да се изборе са обје инфекције. У домовима здрава постоји план за особе које и ове године треба да приме вакцину. Годишње у свијету од грипа умре на хиљаде особа и то морамо схавтити озбиљно – нагласио је Живковић.

Епидемиолог Института Милена Поповић Самарџић је казала да вакцинацију препоручују свим вулнерабилним групама и да грип може бити веома опасан, ако се грађани не заштите.

– Потребно је да се против грипа вакцинишу сви старији од 50 година као и особе са коморбидитетима. Ширење вируса грипа додатно би оптеретило здравствени систем и апелујемо на грађане да се заштите чим вакцине буду доступне – наводи Поповић Самарџић за "Дан".

Симптоми слични ковиду

Из Института наводе да је грип акутно вирусно обољење дисаjних путева, коjе се лако преноси са човjека на човjека. Обољење jе узроковано вирусима инфлуенце. Постоjе три типа вируса инфлуенце: А, Б и Ц, а оболиjевање наjчешће изазиваjу типови А и Б. Симптоми су слични као и код вируса корона.

– Грип може изазвати блажу или озбиљниjу клиничку слику, а код особа са ослабљеним имунитетом, особа коjе болуjу од хроничних болести, и посебно код стариjих особа, може имати фаталан исход. Симптоми грипа су повишена тjелесна температура, грозница, главобоља, кашаљ, киjавица, цурење из носа, гушобоља болови у мишићима и малаксалост – појаснили су из ИЈЗ.

Из Здравствене установе апотеке Црне Горе Монтефарм објашњавају да су 2. септембра расписали тендер за набавку вакцине против сезонског грипа.

– Проциjењена вриjедност за 27.180 доза је 244.620,00 еура и, према информациjама коjима тренутно располажемо, испоруку очекуjемо краjем октобра текуће године. Потребну количину вакцине против сезонског грипа планираjу искључиво jавне здравствене установе у координациjи са Институтом за jавно здравље. Проциjењене количине за све JЗУ се сумираjу и на основу плана коjи се писаним путем доставља Монтефарму расписуjе се тендер како би се вакцина благовремено набавила и дистрибуирала. Стога Монтефарм има обавезу да распише тендер и обезбиједи приjем, правилно складиштење, чување и транспорт вакцине против грипа – казали су из те установе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:59