Parada u Podgorici / - FOTO: SRđAN BOLJEVIć
08/10/2022 u 15:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Deseti Montenegro Prajd u Podgorici: Nema više ali, hoćemo jednaka ljudska prava za sve

Iz Uprave policije su kazali da će snimati to javno okupljanje od deset do 19 sati

Montenegro Prajd pod sloganom "Nema više ali" održao se danas od 15 sati u Podgorici. Zbog održavanja prajda pojedine ulice u centru grada su bile zatvorene. Prajd su podržali brojni poslanici, političari, ambasadori i državni zvaničnici.

Izvršni direktor Spektre Jovan Ulićević rekao je da je ponosan na sve što su uradili.

- Prije deset godina sam kroz prozor gledao kako se bacaju baklje, kamenice, na ljude koji su izašli na crtu fašizmu i nasilju. To što toga dana nijesam bio sa tim hrabrim ljudim užasno se kajem. Ne pristajemo ni na jedno ali, jer nemamo privilegiju da ustuknemo pred nasiljem, poručio je on.

Predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegro Danijel Kalezić je poručio da očekuje od ministra za ljudska prava da ispuni obećano i naglasio je da su izostala djela.

- Ovaj prajd slavimo kao jubilej vidljivosti LQBT osoba u Crnoj Gori, ali slavimo u trenutku kada je društvo polarizovano po mnogim osnovama. lomi se i dijeli po mnogim osnovama. Vidjeli smo i sinoć, vidjeli smo neke donosioce odluka koji su trebali da budu servis svih građana i građanki koji su bili protiv ovoga. Vidimo i one koji su uz nas i koji nam pomažu da unapređujemo ljudska prava. Vjerujem da je nas više na ovoj strani i da ne postoji mogućnost da nas oni koji bi i imaju plan da sprovedu presiju nad nama i da nam uskrate prava pobijede na bilo koji način, kazao je Kalezić.

Poručio je da im ne treba i neće više od donsioca odluka pristati da dođu na prajd već da hoće rezultate. 

- Nema više ali, to je poruka LGBT zajednice u CG. Ne pravimo kompromise u odnosu na naša ljudska prava, zahtjevamo jednaka ljudska prava sa svima jer smo ljudi kao svi ostali i tražimo ista prava kao svi, dodao je on.

Nakon govora okupljeni su krenuli u šetnju.

image

foto: Tviter

- FOTO: TVITER

Okupljanje je počelo u 15 sati, a povorka je krenuti sa Trga nezavisnosti  u 16 sati, a  zatim su prošetali u pravcu Ulice slobode, bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića, Bokeškom, Zlatarskom, Ulicom Marka Miljanova, te Novaka Miloševa, opet nazad do Trga.

Paradi prisustvuje i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kao i njegova zamjenica Slađana Vujačić. Na prajdu su i poslanica SDP-a Draginja Vuksanović, njen partijski kolega Mirko Stanić, kao i  Boris Mugoša iz SD-a, te Luka Rakčević i Božena Jelušić iz GP URA. Vladu na Montenegro Prajdu predstavljaju ministri ljudskih i manjinskih prava, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i ekonomskog razvoja i turizma, Fatmir Đeka, Ana Novaković Đurović i Goran Đurović.

Ispred Kabineta predsjednika Crne Gore prisustvuje savjetnik Predsjednika za ljudska prava i slobode Srđan Spaić.

image

Parada u Podgorici

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć

Generalna sekretarka Dragica Anđelić, generalna direktorka GD EU ambasadorka Snežana Radović i šefica kabineta ministra Jelena Mitrović prisustvuvuju su 10. Montenegro prajdu u ime Ministarstva vanjskih poslova.

image

Parada u Podgorici

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć
image

Parada u Podgorici

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć

- Poštovanje ljudskih prava se ne smije dovoditi u pitanje, navedeno je iz ovog resora na Tviteru.

Iz Uprave policije su kazali da će snimati to javno okupljanje od deset do 19 sati.

image

Parada u Podgorici

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć
image

Parada u Podgorici

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć
image

Parada u Podgorici

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć
image

Parada u Podgorici

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć
image

Parada u Podgorici

- FOTO: SRđAN BOLJEVIć

Kako su najavili, zbog održavanja povorke ponosa od 11 sati zatvoren je Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, dio od raskrsnice ulice Marka Miljanova do raskrsnice ulice Jovana Tomaševića, kao i Bulevar Stanka Dragojevića.

Zatvorene i ulice Slobode, Miljana Vukova, Novaka Miloševa, Balšića, Hercegovačka, Trg Balšića, Vučedolska i Karađorđeva ulica.

Iz Uprave policije su poručili da će preduzeti sve mjere neophodne za bezbjedno odvijanje okupljanja.

Parada se održava u organizaciji Kvir Montenegro, izvršni direktor Kvir Montenegro, Miloš Knežević, prilikom najavljivanja desete parade ponosa poručio je da je ovaj događaj prilika da se sjete svega šta su pripadnici LGBTIQ zajednice proživjeli i postigli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 10:09