Škola Savo Pejanović / - Dan
27/02/2024 u 15:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MPNI: Učeniku OŠ “Savo Pejanović” već izrečena mjera premještaja u drugu školu, Komisija danas odlučuje

Iz MPNI su kazali da su za incident saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slučajevima

Učeniku devetog razreda Osnovne škole “Savo Pejanović” u Podgorici koji je juče napao nastavnika ranije je izrečena vaspitna mjera premještaj u drugu školu. Odluka još  nijeizvršena jer roditelji nisu bili saglasni sa mjerom, dvije škole nisu dostavile odgovor, a jedna je rekla da nema mjesta da primi učenika. Potvrdan odgovor došao je tek juče od jedne škole, a odluku o izvršenju mjere donijeće danas Komisija, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija MPNI.

Iz MPNI su kazali da su za incident saznali iz medija, što nije praksa u ovakvim slučajevima.

- Obično ustanove o ovakvim i sličnim dešavanjima obavijeste resorno ministarstvo koje je u potpunosti spremno na saradnju, pružanje podrške i postupanje u skladu sa zakonima a u najboljem interesu i učenika i zaposlenih. Na zahtjev Ministarstva, škola je dostavila informacije da je ove školske godine, izrekla učeniku devetog razreda vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu, a zatim se obratila Ministarstvu zahtjevom za obrazovanje komisije koja će odlučiti o izvršenju vaspitne mjere - naveli su iz MPNI.

Naglašavaju da je saglasno odredbi člana 66a stav 2 Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Ministarstvo je obrazovalo Komisiju za premještaj učenika.

- U skladu sa odredbom člana 66a stav 3, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Komisija prije donošenja odluke obavezno pribavlja mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta. Komisija se obratila roditeljima učenika koji su odgovorili da nisu saglasni sa vaspitnom mjerom. Komisija se obratila direktorima četiri osnovne škole u Podgorici. Dvije škole još uvijek nijesu dostavile odgovor, a jedna je obavijestila Komisiju da nema mogućnost da upiše učenika devetog razreda. Upravo juče, jedna obrazovno-vaspitna ustanova kojoj se Komisija obratila je odgovorila da ima mjesta za prijem učenika kojem je JU OŠ “Savo Pejanović” izrekla vaspitnu mjeru premještaj u drugu školu - pojasnili su iz Ministarstva.

Istakli su da će Komisija danas održati sastanak i donijeti odluku o izvršenju vaspitne mjere, čime je Ministarstvo u potpunosti postupilo u skladu sa Zakonom.

- Napominjemo da je učenik pohađao nastavu u JU OŠ “Savo Pejanović” od 1. do 7. razreda. Krajem 7. razreda je, po dogovoru sa prethodnim direktorom i roditeljima, prešao u JU OŠ “Maksim Gorki”, zatim u JU OŠ “Vojin Popović ” na Drezgi. Iz te škole je početkom 9. razreda prešao ponovo u JU OŠ “Savo Pejanović”- ističe se u saopštenju Ministarstva.

Napomenuli su da je za danas zakazan sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Centra za socijalni rad kako bi se što prije obavio razgovor sa učenikom, a na sastanak će biti pozvan i ombudsman.

- Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija osuđuje ovakve oblike ponašanja i insistiraće na adekvatnim zakonskim rješenjima kojima će se ova pitanja riješiti i unaprijediti način i postupak izricanja vaspitnih mjera - zaključili su.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:48