СА ДОДЈЕЛЕ НАГРАДЕ ОКТОИХ / - ФОТО: МПНКС
17/01/2022 u 17:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МПНКС: Братић уручила највеће признање у области васпитања и образовања, награду Октоих

Министарка је казала да је додјела највећег признања из области васпитања и образовања, која је успостављена 1970. године, подсјетник на изузетан допринос који просвјетни радници дају цјелокупном друштву

Министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић, данас је у Вили Горица уручила највеће признање у области васпитања и образовања, као и ученичког и студенстког стандарда, државну награду Октоих за 2021. годину Биљани Мићковић, професорици географије у ЈУ ОШ „Браћа Лабудовић“, Никшић и Мирјани Перовић, професорици црногорског-српског, босанског и хрватског језика и књижевности у ЈУ Гимназија „Слободан Шкеровић“, Подгорица.

Овим поводом уприличена је пригодна свечаност на којој су се, поред Братић, присутнима обратили предсједник жирија, Андрија Радуловић, који је уједно директор Директората за подстицање и развој културно-умјетничког стваралаштва у МПНКС, и овогодишња лауреаткиња, Мирјана Перовић.

- Знаменита је библијска максима: „У почетку бијаше ријеч“, а Црногорци се могу раскошно похвалити и казати да су ту ријеч умножили и већ вјековима говоре : „У почетку бијаше књига!“А на штампању те књиге, прве у Јужних Словена, односно на њеном импресивном и завидном обиму од 269 листова или 538 страна, завидјели би, с пуним правом, многи данашњи штампари, некадри и поред свих савремених дигиталних средстава, да достигну квалитет и трајност штампане књиге, какви су на Цетињу постигнути прије више од пет стољећа - изјавила је Братић.

Она је додала да је управо зато традиционална додјела највећег признања из области васпитања и образовања, успостављена 1970. године, представља подсјетник на изузетан допринос који просвјетни радници дају цјелокупном друштву.

- Племенитост и одгворност професорског позива огледају се у цјеложивотној мисији, која не подразумијева само преношење знања, већ обликовање и развој личности ученика, са циљем стварања слободних грађана, а слободан појединац је и креативан и успјешан и емпатичан - истакла је Братић.

Она је изразила увјерење да МПНКС и ове године, наградом „Октоих“ указује дужно поштовање просвјетним радницима, који су, у претходној години, пуној изазова, у отежаним околностима изазваним пандемијом коронавируса, уложили додатни напор и ентузијазам, како би артикулисали визију будућности нашег друштва, усмјеравајући нове генерације ка правим вриједностима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 09:52