/ Министарство просвјете, науке, културе и спорта
18/04/2022 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МПНКС и ове године обиљежава Међународни дан споменика и споменичких локалитета

Обиљежавајући овај дан, Министарство просвјете, науке, културе и спорта придружује се планетарној мисији и постаје дио ње

Министарство просвјете, науке, културе и спорта је поводом обиљежавања међународног јубилеја 18. Априла - Дан ICCOMOS-A, чија је овогодишња тема Културна баштина и климатске промјене, у мултимедијалној сали – ресора културе на Цетињу представило изложбу "Стећци – средњевјековни надгробни споменици", којом је ширу јавност подсјетило на резултате заједничких напора у пројекту "Номинација стећака – средњевјековних надгробних споменика за упис на Листу свјетске културне баштине UNESCO", које су као заједничко добро четири државе Црне Горе, Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске, од 2016. године уписане на UNESCO Листу свјетске баштине.

Презентовани локалитети са стећцима, Грчко гробље и Баре Жугића у Жабљаку и Грчко гробље у Плужинама, као дио једног културног добра четири државе (Црна Гора, Босна и Херцеговина, Република Србија и Република Хрватска) који су такође представљени овом изложбом као заједничко насљеђе 4 државе, презентује универзалну вриједност и аутентичност коју је изњедрио стваралачки дух овог дијела Балкана у средњем вијеку.

- Својеврсни културолошки феномен стећака, као дијела универзалних вриједности свјетске културне баштине данас је пред великим изазовом и када је у питању утицај климатских промјена. Зато је од посебног значаја ова тема када је у питању њихова правилна заштита и очување. Такође, у оквиру обиљежавања овог међународног јубилеја, а као резултат сарадње МПНКС и ЈУ Народни музеј Црне Горе биће приказан и документарни филм на тему Климатске промјене и културна баштина Црне Горе - студија случаја СТЕЋЦИ - којим ће бити представљени најрепрезенативнији примјерци стећака са територије Црне Горе, као јединствена појава у средњевјековној европској умјетничкој и археолошкој баштини, по свом богатству у типологији, бројности, умјетничком изразу, натписима, али и контексту њиховог настанка- наводе у саопштењу.

Већ неколико година, ИЦОМОС предлаже одређену тему која се на овај дан промовише и која репрезентује једну од вишеструких димензија културног насљеђа, како би се скренула пажња на његов значај у цијелом свијету, те на његову специфичност и разноликост. Овогодишња тема је Културна баштина и климатске промјене

Обиљежавајући овај дан, Министарство просвјете, науке, културе и спорта придружује се планетарној мисији и постаје дио ње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:49