Зграда Министарства просвјете / - Архива
09/06/2022 u 15:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МПНКС: Проблеми са којима се асистенти сријећу биће ријешени

Из Удружења асистената тражили су брзу реакцију Министарства како им не би била угрожена егзистенција током љетњег распуста

Државни секретар Министарства просвјете Зејнел Климента, шефица кабинета Јована Ћорић и начелница Дирекције за инклузивно образовање Тамара Милић састали су се данас са представницима Удружења асистената у настави како би заједнички покушали да нађу рјешење за проблеме са којима се ти учесници у образовном систему сријећу.

За асистенте у настави у јануару ове године усвојен је Закон о васпитању и образовању дјеце са посебним потребама, који им гарантује да ће њихов радни статус бити дефинисан Уговором на неодређено.

- Закон се не може примјењивати ретроактивно, те ни раније нијесу могли добити Уговор на неодређено јер су сваке године имали прекид радног односа током љетњих мјесеци, чиме нијесу испуњавали услове - објасни је државни секретар Климента.

Подсјећања ради, асистенти су раније били ангажовани прво волонтерски, а затим за наставну годину, која траје до јула.

- Представници Министарства исказали су спремност да, у сарадњи са асистентима у настави, заједно кроз Општи закон о образовању, те кроз Закон о основном образовању и васпитању, и кроз амандмане на Закон који је усвојен у мјесецу јануару унесу измјене и предлоге који би ситуацију са терена смјестили у законски оквир. Свакодневни проблеми са којима се асистенти сријећу биће ријешени -  рекао је државни секретар, тражећи од њих да буду спремни на сарадњу и стрпљиви како се проблем не би рјешавао појединачно већ системски.

Представници Министарства исказали су спремност да се проблеми ријеше на добробит првенствено дјеце, а потом и родитеља и асистената.

Из Удружења асистената тражили су брзу реакцију Министарства како им не би била угрожена егзистенција током љетњег распуста, као и да им се омогући дошколовавање кроз систем образовања у Црној Гори.

Државни секретар обећао је да ће се у најхитнијем року, у оквиру законских могућности, пронаћи рјешење за статус асистената.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:56