Mrdović
26/04/2023 u 10:05 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mrdović za "Dan" o nacrtu akta o sprečavanju korupciјe: Treba nam sablja, a ne žilet zakon

Radi se o sistemskom zakonu i odavno je zrelo da se on unaprijedi. Međutim, postavlja se pitanje tajminga, odnosno šta je partije većine pune dvije i po godine sprečavalo da do sada završe taj posao, nego se u predvečerje vanrednih izbora raspravlja o ovom sistemskom zakonu, navela je ona

Novim rješenjima iz Zakona o sprečavanju korupciјe ponuđen je set znatno kvalitetnijih normi u odnosu na trenutni akt, koji je pun "rupa" i omogućava javnim funkcionerima da mogu sakriti milionski vrijednu imovinu, račune i slično, ociјenila јe za "Dan" Ines Mrdović iz Akciјe za sociјalnu pravdu. Ističe da јe Crnoj Gori potreban zakon koji će biti stvarna, a ne fiktivna brana korupciji i koji je sablja, a ne žilet.

– Radi se o sistemskom zakonu i odavno je zrelo da se on unaprijedi. Međutim, postavlja se pitanje tajminga, odnosno šta je partije većine pune dvije i po godine sprečavalo da do sada završe taj posao, nego se u predvečerje vanrednih izbora raspravlja o ovom sistemskom zakonu i u času kada je parlament raspušten, ali suprotno pravnom poretku zasijeda. Pune dvije i po godine su ćutali kao zaliveni i sada su se dosjetili da pričaju o Zakonu o korupciji i da rasprave na skupštinskim odborima koriste u pokušaju da "politički profitiraju", jer idu izbori, a dijelu partija vlasti očito "gori pod nogama" kod birača, pa da se pokuša govoriti o temama na kojima je oboren bivši režim. To je bacanje prašine građanima, ali neka ne misle da su oni baš toliko neinteligentni da ne vide pozadine mnogih trenutnih procesa. Ne raspravlja se o ovako bitnom sistemskom zakonu u predvečerje vanrednih izbora, a Skupština se ne koristi kao arena umjesto predizbornih skupova – ističe Mrdović.

Kada je riječ o nekim od predloženih rješenja, Mrdović kaže da svakako treba pozdraviti predlog da se proširi krug javnih funkcionera, a naročito što bi izmjenama bili obuhvaćeni i članovi tenderskih komisija, jer јe kod tendera najveći novac, a imamo često situaciju da su u javnim kompanijama i organima vlasti isti ljudi godinama u tim komisijama, a tu gdje јe najveći novac, tu je i najveća opasnost od koruptivnih radnji i tajnih dilova.

– Korak naprijed je obaveza da javni funkcioneri prijavljuju imovinu djece, bez obzira da li žive u porodičnoj zajednici ili ne, kao i zabranu ugovoranja otpremnina (ali ne zaboraviti funkcionerske naknade), pri čemu se mora ozbiljno voditi računa o pravnim formulacijama (jer su ova pitanja regulisana i drugim zakonima) i realnosti potencijalnih povratnih dejstava. U svakom slučaju, a imajući u vidu trenutnu rovitu političku situaciju, mislim da ćemo kao društvo još čekati na nova zakonska rješenja, koja treba da spriječe da se milioni eura javnog novca mogu odlivati ka džepovima javnih funkcionera i povezanih subjekata – kaže Mrdović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:41