Мрежа новинарки / - Мрежа новинарки
03/06/2022 u 13:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрежа новинарки основана у Подгорици

Мрежа новинарки радиће на оснаживању и пружању помоћи и подршке новинаркама које су често жртве говора мржње, мизогиније, сексизма, пријетњи и насиља

Мрежа новинарки Црне Горе основана је у Подгорици. Група новинарки и уредница из више црногорских медија удружила се у заједничком залагању за родну равноправност, бољи положај жена у Црној Гори и заштиту женских права као дијела корпуса људских права. 

Мрежа новинарки радиће на оснаживању и пружању помоћи и подршке новинаркама које су често жртве говора мржње, мизогиније, сексизма, пријетњи и насиља, бориће се против родно заснованог насиља и унапредјивати медијско извјештавање о томе, залагаће се за већу безбједност и  бољи положај новинарки на раду и у вези са радом, за више жена на руководећим мјестима, за родно сензитивне медијске садржаје и подстицати примјену родних политика у медијским организацијама. 

Мрежа ће радити и на едукацији, подизању капацитета за родно сензибилисано извјештавање о свим темама, као и на промоцији политика толеранције, дијалога, инклузивности и равноправно укључивање жена у све сфере друштва.  Подршка, солидарност, сарадња и умрежавање са свима који се залажу за родну равноправност не само у Црној Гори већ и шире, главна су опредјељења чланица Мреже новинарки. 

Будући да медији утичу на формирање јавног мњења и да имају активну улогу у стварању друштва једнакости, Мрежа новинарки допринијеће родној сензибилисаности свих колега и колегиница, али и цјелокупне јавности о људским правима жена и изградњи бољег и праведнијег друштва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 21:02