Мрваљевић угостио амбасадорку Бугарске / - Државни архив
12/02/2022 u 13:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрваљевић-Плугчиева: Обнављање сарадње Архива Бугарске и Црне Горе

Амбасадорка Бугарске у Црној Гори изразила је захвалност на коструктивности и ажурности в.д. директора Државног архива и брзој реализацији договора од 18.1.2022. у вези припреме и презентације изложбе „Црна Гора и Бугарска 1878-1918”

В.д. директора Државног архива Данило Мрваљевић уприличио је пријем за амбасадорку Бугарске у Црној Гори, Њ.Е. Меглену Плугчиеву, поводом реализације  изложбе „Црна Гора и Бугарска 1878-1918” и обнављања сарадње Архива двију држава, саопштено је из Државног архива Црне Горе.

Њ.Е. Меглена Плугчиева изразила је захвалност на коструктивности и ажурности в.д. директора Државног архива и брзој реализацији договора од 18.1.2022. у вези припреме и презентације изложбе „Црна Гора и Бугарска 1878-1918”. Амбасадорка је казала да ће изложба бити приказана поводом националног празника Бугарске, почетком марта, у Подгорици, а након тога планирано је да буде приказана и у Софији. 

image

Меглена Плугчиева и Данило Мрваљевић

- Државни архив

- Амбасадорка је исказала спремност да помогне у обнављању сарадње Архива Бугарске и Црне Горе и поновила предлог да се заједничка изложба „Црна Гора и Бугарска на карти Европе“ представи у Бриселу, што је било усаглашено приликом њене прве посјете Државном архиву, још 2019. године - наводи се у саопшењу.

Мрваљевић се захвалио пријатељима из Бугарске на посјети и на оствареном првом кораку у обнављању сарадње. Како је саопштено из Архива, он је амбасадорку упознао са већ предузетим активностима, али и великим плановима Државног архива на пољу међународне сарадње и истакао посебан значај продубљивања и даљег унапређивања односа између Архива двију држава у наредном периоду, у циљу реализације нових заједничких пројеката и јачања пријатељских веза наших народа. 

image

Мрваљевић угостио амбасадорку Бугарске

- Државни архив

Договорено је интензивирање активности у том правцу, обнављање контаката и сусрета представника Архива Бугарске и Црне Горе.

Изложба „Црна Гора и Бугарска 1878-1918“, аутора  Срђана Пејовића, Миодрага Кирсанова и пок. Предрага Вукића,  први пут је приказана 2003. године. На састанку је договорено да се изложба, након поставке у Подгорици прикаже и на Цетињу.

Састанку су присуствовали конзул Васил Дурев, начелница Одсјека за сређивање и обраду архивске грађе до 1945 године, Весна Ђуричковић и један од аутора изложбе Срђан Пејовић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:03